tencerede biraz soğuduktan sonra tam 1 lt lik kavanoz dolusu dulce de leche'm oldu...
25 Ocak 2009 Pazar
dulce de leche (karamelize süt)
tencerede biraz soğuduktan sonra tam 1 lt lik kavanoz dolusu dulce de leche'm oldu...
21 Ocak 2009 Çarşamba
brownie
neyse konuyu browniyle bağdaştırmanın mümkünü yok!!çok çok bırakın şarkı söylemeyi gidin anneniz size brownie pişirsin oturun aşağıya yiyin diyebilirim)
tarif temel olarak cafe fernando'dan . ilk denemede tarife neredeyse tam anlamıyla sadık kalmış bu güzel görüntüyü elde etmiştim ..bu kez bir kaç küçük değişiklikle denemek istedim, ki parantez içinde saklanan kısımlar benim ekleme ve çıkartmalarımdır..
Malzemeler
250 gr bitter çikolata, doğranmış (+100 ml krema. çikolata ve terayağ ikilisi eridikten sonra ekledim)
125 gr tereyağı
1 1/2 su bardağı şeker
4 yumurta
1 çay kaşığı vanilya özütü (kullanmadım)
3/4 su bardağı + 2 çorba kaşığı un (klasik paşabahçe su bardağı ile 1.5 ölçü elenmiş un)
1/2 çay kaşığı tuz
160 gr sütlü çikolata (kullanmadım)
1/4 su bardağı fıstık (kullanmadım)
Yapılışı
Fırınınızı önceden 180C’de ısıtın. 20 cm’lik kare bir pişirme kabını yağlayıp, kabın bütün kenarlarından 5′er santim dışarı sarkacak şekilde parşömen kağıdı serin.
Tereyağını ve bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Oda sıcaklığına gelmesini bekleyip ardından şekeri ekleyin ve çırpın.
Teker teker yumurtaları ekleyin ve çırpmaya devam edin. Ardından vanilyayı ekleyin ve karıştırın.
Un ve tuzu çok karıştırmamaya özen göstererek bu karışıma ekleyin.
Fırın kabına boşaltıp üzerini spatula yardımıyla düzleyin ve 35-40 dakika pişirin.
Fırından alıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
Sütlü çikolatayı benmari usulü eritin ve 5-10 dakika bekleyin. Ilık çikolatayı brownienin üzerine dökün. Tepesine de fıstıkları serpiştirin ve çikolatanın sertleşmesi için buzdolabında bekletin.
Soğuk servis yapın.
(orijinal tarife bakarsanız tepesinin mmmm çikolata ve şamfıstık kaplı oldugunu göreceksiniz.ben bu aşamayı atladığım için uygulamanın en sonundaki paragraf benim brownie için geçerli değil)
bu arada craftmaniaya uğrayıp burberrys çantamı görmenizi tavsiye ederim..
19 Ocak 2009 Pazartesi
evde et döner yapımı
12 Ocak 2009 Pazartesi
tüm aşamalarıyla kiş yapımı-ıspanaklı kiş
-büssürü hamur tarifi var hangisini seçsek acaba?yaw zaten hamurda büssürüüü tereyağ var bide içine süt kreması..ağır gelir bu bize leyyaaa!!bak çocuklar yemez elinde kalır benden söylemesi!!ilh....
şimdi tart hamurunun malzemelerine geçelim;
125 gr soğuk tereyağ (küçük parçalara bölünmüş)
1/5 cup un (klasik paşabahçe bardağımla tam iki bardak una denk geldi)
4 yemek kaşığı soğuk su (kış oldugu için musluktan akan suyu rahatlıkla kulandım)
yarım çay kaşığı tuz
bir tutam toz şeker
(ölçüler 30 cm.lik kalıp içindir)
Üzerine
2 su bardağı süt
2 adet yumurta
ikisini çırparak ıspanaklı harcın üzerine döktüm....bu arada bu cıvık görüntü karşısında eyvah!!çuvaladım!!şeklinde bir panik hali yaşamadan da edemedim..garfield gibi fırın camına yapışıp endişeyle sonucu beklerken ortalara doğru sıvı harcın pişip katılaştığını görünce rahatladım...
9 Ocak 2009 Cuma
filistin için
6 Ocak 2009 Salı
yeyin gaari :))
co-pilotum canım Lulum diye söylemiyorum enfes bir zenginlik kattı mutfağımıza..eşim de bu işe pek bi sevindi.. artık her dışarıya çıkışımızda simitçilerin önünde onu çekiştirip açıııııııııım!!! simit istiyorummm!! diye ağlamak yerine 'aceci ayşe teyze' gibi bu tip durumlar için daima çantamın bi köşesinde simit taşıyacağım..
tarif luludan pişirmesi yemesi benden);
Malzemeler
5bardak un
1yemek kaşığı kuru maya
1,5bardak su
2yemek kaşığı zeytinyağ(koymaya gerek yokmuş aslında)..(müellifin sözü;_varmış varmııış hemide 1 kaşık halis muhlis zeytinyağ koymak lazımmış.ben koydum vee çok neffis oldu)(iyi de ben hamur işinde sevmiyorum zeytinyağını sen seviyosun diye alla alla ya,hem zaten dün de söylediğim gibi koymuştum tumtum:P)
1tatlı kaşığı şeker
1yemek kaşığı tuz
Üzerine: 1tepeleme yemek kaşığı pekmez+yarım bardak su+kavrulmuş susam
Yapılışı: Bir kaseye mayayı ve toz şekeri koyup üzerine de sıcağa yakın ılık suyu ekleyip mayayı şişiriyoruz. Yoğurma kabına kalan malzemeleri ilave ediyoruz. Maya kabardıktan sonra yoğurma kabına alıp,bir güzel hamur özleşene kadar yoğuruyoruz. Üzerine önce streçle sonra bir battaniye veya kalın birşeyle iyice örtüp sıcak bir yere mayalandırmaya bırakıyoruz. Yaklaşık1,5saat sonra hamurumuz mayalandıktan sonra hamuru 6bezeye bölüyoruz. Her bezeyi uzunca yılan gibi rulo yapıyoruz. Sonra iki ucunu bükerek ortadan ikiye berliştirip yuvarlak yapıyoruz. Önce pekmezli suya sonra susama bulayıp tepsiye diziyoruz.
10dakika kadar da tepside mayalandırıp fırına atıyoruz. Üzeri nar gibi kızanara kadar pişiriyoruz..
1 Ocak 2009 Perşembe
leyya craftmania
neyse sonunda ayırdım blogları ben de bundan sonra hobi ve sanat facilarımı !!!
LEYYA CRAFTMANİA
da yayınlayacağım ...hattaaa yayınladım bileee)) buyrun nostaljik elbezlerime bakın..