25 Ocak 2009 Pazar

dulce de leche (karamelize süt)

hafta sonu köyden gelen sütü görünce dün bloglarda ordan oraya dolaşırken gördüğüm dulce de leche tarifi geldi aklıma.yaparım ben!!deyip yoğurt için ayırdıgım sütün birazcığını !!(yarısıcığı kadar)ayırıp boşalttım başka bir tencereye..içsesin bıdı bıdısını beklemeden hemen iki bardak şekeri de döktüm üzerine ..mazallah bi başlarsa vazgeçirir beni biliyorum...an itibariyle hala konuşmakta içimde ama dulce de leche aşağıda soğuyor nasılsa , kimin umurunda...eşim yoğurdun yarısı nerde? diye sorduğunda '' yoğurt bitti !!dulce de leche versek!!''cevabını alınca giyotinin altına birlikte gideceğiz yaa ondan içsesin korkusu)


ayrıca bu karamelize süt olayının bir de doğalgaz tüketimi ayağı var ki,onun faturaya, faturanın da bana yansıyan yönünü merakla beklemekteyim..bence ayda bir kereden fazla pişirilmemesi gereken tariflerden birisi bu..

aman dulce de lechee

canım dolce de lechee

ben sana yandımm

esmer dulce de leche

türküsü eşliğinde kesin giyotinliğim ben))

tabii son arzumu sorduklarında gayet masumane bir tavırla 'dulce de leche yiyebilir miyim?' diyeceğimi tahmin ediyorsunuzdur..anlatana kadar 2 saat ,pişene kadar da 3 saat ..(kafadan 5 saat daha buralardayım demektir)

şaka bir yana , enfes bir tat...pişirirken arada iykkk nerden de bulaştım ben sana !!desem de ,son aşamalara doğru kazayla!!tencereye dalan parmak uçlarımda kalanları tattıkça değdiğine kani oldum...(beş parmağım da tam not verdi dulce'ye)

bu kadar acitasyon ve (öğğğk) parmak muhabbetinden sonra şayet tarifi okuyacak yüreğiniz kaldı ise buyrun;

orijinal tarif cafe fernandoda..görmek için buraya tıklayabilirsiniz..

benim ölçülerimi,izlenimlerimi ve fotolarımı görmek için devam ediniz..

tarif;

2 lt tam yağlı inek sütü

2 bardak şeker ( 225 lt lik kupayla)

1 çay kaşığı karbonat

(tarifin orijinalinde bir adet çubuk vanilya vardı.fakat benim elimde aylar evvelden içine vanilya çubugu saplanmış bekletilmekte olan bir kavanoz dolusu toz şekerim mevcut olduğundan ayrıca çubuk vanilya kullanmadım..)

resimde gördüğünüz hali başlangıç noktası sayılabilir.şeker eridikten , karbonatı eklendikten sonra çekildi..ve orta ateşte ,çırpıcı eşliğinde uzun bir süreç başladı.. her ne kadar fotoda sanki kıvam almış gibi görünse de aslında henüz sıvı halde..(karbonat döküldüğü ilk anda süt sanki kesiliverecekmiş gibi bir izlenim verdi ..sütün tepesinde beyaz köpüklenmeler oluştu. eyvahh!!yandı gülüm keten helva moduna girmek üzereyken karıştırdıkça köpüklenmenin azaldığını herşeyin yoluna girdiğini gördüm.(haydi hep birlikte deriiin bir ohhh!!efekti lütfen)
ilk 1 saatin sonunda sütün hafifçe karamel rengi almaya başladığını gözlemledim..(çekimi gece yaptım.dolayısıyla flaş devredeydi..aslında karamel rengi bu kadar belirgin olmasa da flaş nedeniyle sarı renk daha bir abardı)
ikinci saatin ortalarında arada dinlenmek suretiyle karıştırdım.yani kısa molalar verdim diyebilirim.3 saat boyunca tepesinde dikilmek bana göre değildi.altını kısıp yan tarafta çocuklarla çizgili film molası bile verdik))bu arada karıştırma işlemi sırasında benden yardımını esirgemeyen sevgili kızıma teşekkür gerek)
son yarım saatte başından hiç ayrılmadım.çünkü yoğun köpüklenmeler oluşmaya başladı..hem taşmasından hem de fazla karamelize olup taşlaşmasından korktum açıkcası...


tencerede biraz soğuduktan sonra tam 1 lt lik kavanoz dolusu dulce de leche'm oldu...
orijinal tarifte 1 lt sütten 1 su bardağı kadar elde edebileceğimi okumuş herşeyi göze almıştım)sonunda belirtilen miktarın iki katını elde etmek çok hoş bir sürpriz oldu...(belki bu yıldız ineği yazın elma armutla beslememin geridönüşümü olabilir..)
ikinci olarak yine orijinal tarifte sürekli karıştırmaktan bahsedilirken ben arada altını kısıp çizgili film bile izledim ortalarda ..teşhisim şu ki;
sadece ilk 1 saat ve son yarım saat sürekli gözlem altında tutulmakla birlikte aralarda kısa molalar verilebilinir.10 dakikada bir göz atmayı unutmadan tabii..
son tahlil;
tarif aşaması 3 gündür taslakta bekliyordu.bu süre zarfında karamelize sütüm buzdolabında daha bir kıvam ve lezzet kazandı..arada parmaklarıma mani olamasam da üçte ikisi hala mevcut..pudingle aram olmadığı için yeni bir alternatif arayışı içerisindeyim.aslında tek başına rahatlıkla tüketilebilinecek bir tat olsa da, insan o kadar emek ve zaman verince başka alternatifler aramadan da edemiyor)son kararım onu macaronların arasında denemek.bu sayede hem ilk kez macaron denememi gerçekleştirmiş olmakla birlikte macaron_dulce de leche ikilisini de tatmış olacağım..bana başarılar))
ekleme;
yorumlarda en çok sorulan soru , 'acaba paket süt ile de yapabilir miyiz?' oldu..tabii ki yapılabilinir arkadaşlarım.ama yağı alınmamış ve su katılmamış oldugundan emin olduğunuz sütle sonuç daha bir bereketli olur sanıyorum..

51 yorum:

Adsız dedi ki...

SÜT İÇİN SÜT İÇİRİN DİYOR VE YEMEĞİME DÖNÜYORUMM:)
BEY AMCA SENİ DÖVCEK:ppp

leyya dedi ki...

sen haaa !! ankaralı pirenses))özletme kendini çabuk dön de kurtar beni)ayrıca baaak şu saat itibariyle hala sağım))

SOFRAOZLEMİ dedi ki...

ohhhhhhhhh be.

anacım bu neydi ya birden yerlerden biri beni kazıyacak sandım hani çizgi film edasıylen:))


canım harika bir iş başarmışsın bu arada kızınıda unutmamak lazım.ben hemen gidip 2 koşu bi kız doğurup geliyim:D

karemel şeysine bayıldım tam benim sevdiğim lezzet .fakat bu kadar zamanı göze alıp birde doğal gaz faturası var tabii..deneme yapabileceğimi sanmıyorum.sana macoron arası yemeye gelecem inşallah o zaman bu nefis şeyi tatmış olurum.

ellerine birde emeklerine sağlık teprikler;)
öpüldün..

Tatlı Tuzlu Anılarım dedi ki...

ya bende okudum gecen cafe fernando da ama cesaret edememmiştim siz hayatta olduğunuza göre bende denerim artık :) hakikaten çok leziz gözüküyor ellerine sağlık valla ne diyim olsada yesem :)

Tatlı Tuzlu Anılarım dedi ki...

haa krem karamel yapılınca kullanılmaz mı bu ya kullanılır guselde olur yanii dimi istersen bi onu deneyiver şekerim :)

Adsız dedi ki...

yazıları okudukça 1 kavanoz için bu sabrı göstermeni takdir ettim :) valla ne diyeyim, güzel görünüyor ama yaparım dersem kocaman bi yalan yaniii benimki :) artık bunuda sende tadılcaklar listeme ekleyivereyim :))
sevgiler

Adsız dedi ki...

leyyam yıldız ineğin sütü olmazsa olmuyor mu acep?

Ayrıca paket sütlerle yapılabilirmi? Acele cevap isterim. lakin ağzım sulandı.. Döne dolaşa evde cevabı bekleyecğim.

gözlerinden öper yıldız ineğe selam ederim.

Adsız dedi ki...

Leyya ellerine ve sabrına sağlık. Bende cesaret edemeyecek olanlardanım. Ama hazır yapılmış olursa valla seve seve yerim:)

Öptüm canım
Canan

Tatlı Tuzlu Anılarım dedi ki...

evet fırındada pişiriliyor ama ben onu pek begenmedim böylesi daha çok hoşuma gidiyor...ama o zamanlar biraz acemıydım onun ıcın güzel gelmemiş olabilir mi acaba ileriki günlerde bir de öyle deneyip gözlemlerimi yazarım :)

https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=168642682113532706#publishedcomments dedi ki...

SA.Leyyam,gerçekten tebrik ederim.ne sabır 2 saat faturayı es geç de ayaklar.. yok bana göre değil ne desem tamam çok bereketli olsun yorgunluğuna değsin,afiyetler olsun...A.E.O.

Adsız dedi ki...

Süper görünüyor,tadı da nefis olmalı,ama ben de cesaret edemeyecek olanlardanım :) Keşke burdan tadına bakabilsem.Ellerine,emeğine sağlık canım..

Tijen dedi ki...

Bayılırım bu tada! Brezilyalılar bu işin piri, neler yapmıyorlar ki bu lezzetle...

Hansa dedi ki...

ellerine sağlık.
karameli sevmem ama bu o kadar emekli anlatılmışki olsaydı tadardım inan.
sana sevgililer gününde bi tane montofon alsın enişte.romantik değil ama en azından işe yarar :):)
doğalgaz faturasınıda boşver anasını satıyım yaksanda geliyooor yakmasanda...yak gitsin senin canın sağolsun...

Hansa dedi ki...

ya bide diycektimki manşette dulce de leche yi okuyunca parfüm ismi gibi geldi ...sütten parfümmü oluyomuş ucuza getirdik desene demiştim...
ne cahilim yaws...

Unknown dedi ki...

TAKDİRLERİNİZE TEŞEKKÜRLER.ASIL SİZİN YAPTIĞINIZ MUHTEŞEM.DENEYECEĞİM AMA PASTÖRİZE SÜTTEN OLURMU ACABA,SİZİN SÜTTEN BULMAK BURADA ÇOK ZOR.AMA GENEDE DENEYECEĞİM.TATLI İÇİN YAPAMIYACAĞIMYOK.İHTİYAR AYAKLARIM DAYANIR İNŞALLAH.GENÇLERE BAYILIYORUM,İYİKİ VARSINIZ.BENİM GİBİLERİ YENİLİYORSUNUZ.

Adsız dedi ki...

Sobeledim seni :)

Adsız dedi ki...

Ohhh çok şükür yarabbim. Başarıyla gerçekleştirilmiş bir işlem daha... Ama bir ara korkmadım değil, son dakikada bir şey olur mu, adını söylemeyi bırak yazamadığım zımbırtının başına bir iş gelir mi diye:)) Ellerine ve özellikle beş parmağına sağlık şekerim:)

aNNePeRi dedi ki...

oyhhh ben çok sabırsızımdır ya gelemem onca saat pişicek diye beklemeye :) Sabredince kazanılıcak olan güzellikler benden uzak olur genelde bu yüzden. Afiyet bal şeker olsun ev ahalisine :)

zarpandit dedi ki...

pofff yapmalı yapmamalı ara derede kaldıgım tek tariftir herhalde şimdiden dogal gaz fatırası birikimi yapıp sonradan yapmak daha mantıklı galiba :)

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

SEVGİLİ LEYYA NAZİK ZİYARETİNE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM..
HER ZAMAN BEKLERİM..
TARİFİN ÇOK HOŞ DOĞRUSU.. AMA YAPARMIYIMM ???????
:) BİLEMİYORUM...
AFİYETLER OLSUN..
ÇOK SEVGİLER...
nUnU

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

macaron arası offfff offf.nasıl da süper bişey olur.hayalet etmesi bile güzel:)
leyyam valla bravo,süpersin.
eline koluna sağlık.
öpüyorum

BEDİA KUKUL dedi ki...

son 2 gündür gelecek misafir için hazırlık yapmaktan bayıldım inan.makaron lafını duyunca ricada bulunmak istedim.son 2 denememde makaronlarım hüsranla sonuçlandı.pudra şekerinin ölçüsünün gram olarak verilmemesine bağlıyorum olayın.ölçü kabını salayınca pudra şekeri sıkışıyor ve extra eklemek gerekiyor.kısaca eğer makaron yaparsan -mutfak terazin var sanırım-pudra şekerini tartma imkanı bulup paylaşırmısın.bir de bence makaronları sıkarken sıkma torbası yerine tüp kullan fazla ısıda formları bozuluyor.tarifi zinnurdan alacapını tahmin ediyorum.kolaylıklar

BEDİA KUKUL dedi ki...

bu arada buraalarda süt bulmak kolayda tüpü değiştirip öyle yapayım dulce'yi sanırım 1 tüp ancak yetecek.

simayhobievi dedi ki...

leyyacım eline emeğine sağlık yahu nerde kaldın o geçen haftaydı yedik bitti diyorsan bizim karne günü gümbürtüsüne gelmiş gözümden kaçmış canım ama muhteşem bir lezzet olsa gerek inan denemeyi düşünüyordum ki 3 saat sabır gerektiren bir iş olduğunu okuyunca hayallerimi yıkıldı canım sana afiyet olsun sabrından dolayı da tebrik ediyorum

Seybe dedi ki...

vallahi abartmiyorum su siteye girdigim zaman agzimin sulandigini hissediyorum. cok nefis gorunuyor ya
deneyecem diyorum ama 3 saatten sonra ben kalmamki tadina da bakayim:) acaba bunu sweteneed condensed milk ile denesek nasil olur:P kivami koyu ya belki daha cabuk olur:P

Adsız dedi ki...

ne demişler sabrın sonu selamet azmetmişsin başarmışsın tebrikediyorum.öyle güzel anlatmışsınki insanın hemen yapası geliyor.

Adsız dedi ki...

maşallah milletle muhabet gani. bende msn köşelerinde,bir gözümden sürekli yaş gelir,burnum kebanbarajı gibi akar vaziyette seni bekleyeyim.
hıh1hıh2hıh3hıh4hıh5hıh6hıh7.....

ayrıcad makoronun arasına süreri şokella yerim. o sütlede portakallı muhallebi yaparım.

hıı birde bi o yaşlardayken dolce çırpmak yerine acayip enfes helvalar kavuruduk.hah

leyya dedi ki...

oy oyyy ankaralı pirensesim benim))hasta masta bi rahat durmuyosun valla)))sana da ayırdım bi damla dulceden)))tadınca çok pişman olacaksın ahanda şurya yazıyorum.dön garii..

Feyza Fidan dedi ki...

Leyyammm bilmem mi bu tadı, hernekadar ben hazır konserve şekerli sütten yaptıysamda çok küselldi..Ama köy sütünden kimbilir ne müthiş olmuştur.Ellerine sağlık..
Dediğin gibi ayda bir yapılası bir tarif,yada yaz aylarında yapıp doğalgaz faturasındaki artışı mininumuma indiriverecen :))) inşallah cüzzi bir faturayla olayı atlatırsın cancağızım :))))

Öpüyorum seni..

Aysultan... dedi ki...

"dulce de leche (karamelize süt)" harika bir iş başarmışsın bayıldım çok leziz gözüküyor, doğal gaz faturasını hiç sorma ablacım :) Ellerine,emeğine sağlık canım...

yildiz dedi ki...

Vallahi helal olsun,3 saat boyunca
bunu mu yapabilmissin?Yarisma programlarinda insanlar 3 saat icerisine kac cesit yemek yapiyorlar.Canim seni bu yarismalarda düsünemiyorum.Düsünsene"arkadaslar,corba mi yapamadim,anayemek ve salata da yok.Ama size dulce de leche yaptim"O ne lan,hic duymadim.

yaban mersini dedi ki...

aman leyya cnm leyya ben bu dulce ye bittim leyya..ama sendeki sabır bende var mıdır,ben iki saat oturur başına bir tatlı yapar mıyım..çoooook zor..slmlar

Unknown dedi ki...

leyyacim senin her yaptigin hersey cok guzel ve ozelikle kaliteli:))(koy sutun vardi diye cok sanslisin, bulamayanlar coook)

ama bu bir gercek!

Elerine saglik tadi nasil acaba merak ettim belki bir gun denemek isterim

sevgiler!

neseersoy dedi ki...

selamm,
blogun çok güzel yazdıklarını okumak çok keyif verici , harika:-)
bu kramel ne kadar baştan çıkartıcı , ellerine sağlık ,denemeye cesaret etmek biraz zor gibi geliyor ama çılgın bir anımda deneyebilirim.
güzel bir hafta diliyorum.
sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Canım, sabır ve beceri bir araya gelirse işte böyle güzel bir lezzet çıkar ortaya:). Karamelize süt çok leziz gözüküyor, ellerine sağlık:)).
Sevgilerimle..
aslı

akçahan dedi ki...

Sevgili Leyya;
Öncelikle tebrikler! Küçük presesi de tabii..
Benim seveceğim kesin, krem karemel sever biri olarak. Lakin sorulan soruları ben de sorayım. Bir yerde daha görmüştüm ama hatırlamıyorum. Paket sütü olmaz mı acep;
Bir de sürekli mi karıştırılıyor, doğalgaz bir yana da işten gelmiş yorgun ayakları öncelikle hesap edeceğim. Sevgiler, cevapları unutmayalım lütfen...

TATESAL dedi ki...

Çok değişik güzel birşey.Ellerine sağlık.SEni izlemeye aldım 2 blogunuda sevgiler......

PASTURKEY dedi ki...

Ayyyy leyya bu sabır işi bir tariftir....cok yakından tanırım bu aşamaları.meletşey lezzetli olmasa giriöilmez bu işe...fikrin degerlendirilmeye alındı...ayrıca sitende takibe...tesekkürler efendim ziyaretiniz ve yorumunuz için...memnun oldum...Elinize sağlık muhteşem bir karamel olmuş,tam renginde ve kıvamında...valla bravo sabrına...fakat bağımlılık yapar..Tövbe bozduran cinstendir o...bilirim onu...

pelince dedi ki...

Off nasıl bir lezzet ve görüntü böyle..Bu uğraşa tamamen değer sanırım...

Ellerine sağlık..

Sevgiler...

embir dedi ki...

Layyam bu ne güzel görüntüdür, gece gece mutfağa sokma beni :))

Saliha dedi ki...

hımmm işte aynen dogalgaz faturasıdan korktugumdan yapamamaktayım ben bunu:(fatura gelsın bı konusalım ben oyle yapayım ehehehe...ziraa su sıralar arttırma polıtıkası yurutmekteyız:))

ben fernandoda gordugumde hayran kalmıstım hatta kopyaladım ama o kadar...ellerıne saglık aplammmmmm

meleginmarifetleri dedi ki...

Leyyacım oldukça ilginç bir süt olmuş tadını pek merak ettim doğrusu ama 3 saat deyince biraz tırstım ne yalan söyleyeyim başında o kadar beklemek benim sinirleri zıplatır gibime geldi.
Ellerine ve sabrına sağlık diyorum sevgilerimi yolluyorum by..
Hayırlı cumalar diliyorum..

Damak Tadı dedi ki...

Ben denemek istiyorum..Fakat pastorize sütlerle nasıl olur bilemiyorum..Doğal faturası zaten her ay bizi vuracağı kadar vuruyor..Sanırım en hafifi bu olur..))Ellerine sağlık canım..

Adsız dedi ki...

Çok beğendim ama eziyeti biraz uzun galiba.
Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Canım maşallah ne kadar hamaratsın
karamel muhteşem olmuş bende yapabilirim değil mi???Sevgiler...

Efsun dedi ki...

selam bugün gördüm sizi, tarif süper. burada rus arkadaslarim bu karameli, iki kat gofretin arasina sürüp donduruyorlar, iki parmak kalinliginda kesip servis ediyorlar süper oluyor. hazir satilan gofretler bizim kagit helvaya benziyorlar ama aralarinda birsey olmuyor. romanyalilarda yapiyorlar ayni sekilde, onlar ama tereyagi da koyuyorlar icine. ozaman bir gofret yaklasik 5000 kalori falan oluyor herhalde:) sevgiler ve elinize saglik...

Adsız dedi ki...

inanın bu tarifi gördüğüme çok sevindim çünkü dulce de leche yapmak için condensed milk bulma zorunluluğu ortadan kalkmış oldu (yurt dışına gidecek birini arama, ürünü anlatma vs..) karamelle alternatif ne yapabilirim demişsiniz benden nacizane bir tavsiye google dan banoffee pie diye bakarsanız çok lezzetli bir o kadar da basit bi tarifle karşılaşırsınız eğer denemek isterseniz gene bir tavsiye pie ın üstüne çırpılmış krema yerine servisten hemen önce kaymaklı dondurma koyun inanın her yiyen bayılıyor süper bişey oluyor lafı ço uzattım afiyet olsun merve...

Yelda Özyurt dedi ki...

kesinlikle deneyecegim, pratik, lezzetli, eglenceli tarifin icin tesekkurler..

deneyince haber veririm:)

tadım tuzum dedi ki...

tadı harikadır deneyebilirim, enginar dolmasıda cok hoş görnüyor ellerine saglık

Adsız dedi ki...

dulce mulce bilmem ben daha kolayını biliyorum bir bardak şekeri karamelize et içine tereyağ veya krema ekle ve iyice karıştır işte oldu :))

Adsız dedi ki...

merhaba... harika bi blogunuz var ve çok güzel tarifler var... bende bugün yaptım karamelize sütü ama biraz sert oldu. soğudukçada baya katı oldu beton gibi... nasıl yumuşatabilirim, ne yapılabilir ? asıl kıvamı nasıl olmalı ?