12 Ocak 2009 Pazartesi

tüm aşamalarıyla kiş yapımı-ıspanaklı kiş

bol resimli az yazılı bir tarif olması için elimden geleni yapacağım):)cumartesi sabahından itibaren aklımda kiş yapmak vardı.şayet bir yay burcuysanız ve sabahtan aklınıza birşey düşmüşse ve yine şayet önünüzde herhangi bir engel yok ise bu hayal en geç öğlene kadar gerçekleşmiş ,hatta midenizde sindirim aşamalarına çoktaan ulaşmış demektir:))


tarif tamamen toplama:))yukarıda gördüğünüz üzre..google emmimden!!(samimiyete bakın) kiş ve ya quiche yazaraktan ricada bulundum o da sağolsun elinde ne kadar tarif varsa önüme yığdı..bana kalan içlerinden seçim yapmaktı..ama okudukça içses yine başladı bıdı bıdıya;

-büssürü hamur tarifi var hangisini seçsek acaba?yaw zaten hamurda büssürüüü tereyağ var bide içine süt kreması..ağır gelir bu bize leyyaaa!!bak çocuklar yemez elinde kalır benden söylemesi!!ilh....

aldım kağıdı elime daha evvel pc den çıkarttığım dökümanlarla birlikte googleda gördüğüm tarifleri harmanlayarak en iyi sonucu alacağıma inandığım bir toplama bir tarif oluşturdum.(iyiki oluşturmuşum:))

aslına bakılırsa tart hamuru öyle karmaşık malzemeyle yapılan birşey değil.tereyağ başta olmak üzere un, tuz, soğuk su ,bi damlacık tozşeker olayı bitirmek için yeterli...yumurta sarısı sanırım arzuya mı bağlı nedir her tarifte yoku..ben de yumurtasız bir tarif oluşturdum..


şimdi tart hamurunun malzemelerine geçelim;

125 gr soğuk tereyağ (küçük parçalara bölünmüş)

1/5 cup un (klasik paşabahçe bardağımla tam iki bardak una denk geldi)

4 yemek kaşığı soğuk su (kış oldugu için musluktan akan suyu rahatlıkla kulandım)

yarım çay kaşığı tuz

bir tutam toz şeker

(ölçüler 30 cm.lik kalıp içindir)



tart yapımında en önemli unsur şu anladığım kadarıyla; mümkün olduğu kadar hamurla sıcak temas gerçekleştirmemek..yani elle yoğurmaktan ziyade bu karıştırma işlemini bir mutfak robotuna havale edeceksiniz..

robotta karıştırdığım tart hamuruna (umumi tavsiye üzerine elimle, çok az!! sadece toparlayacak kadar müdahale ederekten) hemen bir buzdolabı poşeti giydirdim...ve buzdolabında yarım saatlik bir dinlenme sürecine girdik..(birlikte değil tabii!! hamuru içerde ben dışardaydım:)

takdir edersiniz ki bir tezgaha unu serpiştirip merdaneyle neredeyse yarısı yağdan oluşan bir hamuru açarken öte yandan makineyi elinize alıp resim çekmek oldukça pasaklı bir iş..bu nedenle merdaneli poz yok..(ama illede olsun derseniz çok sinirli bir anımda çekilmiş bir fotomu yayınlayabilirim:))


güya kısa yazacaktım)..tart hamurunu 30 cm lik kalıbımın yan duvarlarını da kaplayacak şekilde merdaneyle açtım.ama bu açma aşamasında da hamurla fazla samimi olmamak en iyisi.elimizi sıcaklığıyla hamurdaki yağın eriyip yılışma tehlikesi varmış!!nahiyet hamuru kalıba yerleştirdikten sonra tekrar buzdolabında soğumaya gönderdim..belki okurken bu buzdolabı molaları insana fenalık verebilir ama iyi bir tart yapmak için mola şart!!!kaldı ki bu matine aralarında(hatırlayamadım o kelimenin adını:))(antrakt mıydı?)iç malzemeyi hazırlayıp soğumasını bekleyebiliriz..
işte iç malzememizde geldiii....

300 gr ıspanak

1 adet soğan

isteğe bağlı (sucuk, sosis,pastırma,kavurma..ilh)

dilediginiz miktarda beyaz peynir

tuz karabiber

iç malzemeyi pişirmek pişirmek için tavanın dibine azıcık sıvıyağ..

(tart hamuru yeterince yağlı oldugu için kullanacağım yağ miktarını en aza indirdim)

soğanı soteledikten sonra doğranmış ıspanağı ekleyip çokda öldürmeden sadece suyunu çektirecek kadar kavurdum , çok az sucuk, yine çok az peyaz peynir ,tuz ve karabiberini ekleyip soğumaya bıraktım..

yaklaşık bir saat buzdolabında kalan kalıbımı alıp hamurun üzerine iyice soğuyan ıspanakları yaydım..

okudugum kaynakların çoğunda son olarak çırpılmış süt kreması ,yumurta, yoğurt gibi malzemeleri harcın üzerine dökülüp fırınlanmasından bahsediliyordu.benim içinse krema ağır ,yoğurt ekşimsi tadıyla cazip değildi.. son olarak sevgili çeşnimde gördüğüm karışımı seçtim..

Üzerine
2 su bardağı süt
2 adet yumurta

ikisini çırparak ıspanaklı harcın üzerine döktüm....bu arada bu cıvık görüntü karşısında eyvah!!çuvaladım!!şeklinde bir panik hali yaşamadan da edemedim..garfield gibi fırın camına yapışıp endişeyle sonucu beklerken ortalara doğru sıvı harcın pişip katılaştığını görünce rahatladım...

işte o an!!!tartımın pişip sofrayı şereflendirdiği...


ve işte o an...servis edilip afiyetle yenmeden hemen önceki...

ve işte hemen ardındaki an...ay dur !!düzünden bi poz daha çekiyim sonra yerim!!! ve bu böyle uzaaaar gider:)))
unutmadan craftmania ya uğrayıp kızlarım bağdagül,resmigül ve damdagül ile tanışmanızı öneririm:))

43 yorum:

Unknown dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK LEYYACIM BENİM HİÇ YEMEDİĞİM VEDE DENEMEDİĞİM BİR LEZZET AMA EMİNİM TADI ÇOK GÜZELDİR

Unknown dedi ki...

mutlaka denicem ispanagi cok severiz:)

https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=168642682113532706#publishedcomments dedi ki...

sa.Leyyacığım,çok değişik bır tarif bende ıspanağı nasıl süsleyip yedirsem bizimkilere değişiklilerle uğraşıyorum.bunu denemem lazım görünüşü pizza gibi evet,evet bunu yerler.A.E.O.

Adsız dedi ki...

Demek benim tartlarıma yumuşak oldu die un ekleyip durmam, sonrada semsert bişey elde etmem hamurla fazla oynaşmammdanmış :)))
Ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

Of bu ne ya! Ne kadar hoş bir görüntü. Acıktığımaklıma geldi. Denenecekler listesine çoktan girdi. Ellerine sağlık canımcım.

Sevgiler
Canan

www.mutfakbocugu.com

GeCe dedi ki...

harika görünüyor ıspanağa yeni bir yol bulundu

Hansa dedi ki...

şahane bi toplama tarif olmuş...
.kiş tarifi arama tembelliğinden yapmamıştım hiç.ama artık benim için derlenmiş bi tarif var....:)))
sevgilerimle....

simayhobievi dedi ki...

ıspanaklı denemek lazım eline sağlık anlatımın ise bir harika hele garfield gibi cama yapışma sahnesini görmek isterdim doğrusu ama son hali gel beni tat diyor yani emeğine değmiş

Adsız dedi ki...

Kiş, hem de ıspanaklı. Yerim ben onları ama çooooook uzaklardalar...

MUTFAKISTAN dedi ki...

resimler harika aciklamalar super,tadini tahmin ediyorum kis nefis olmali ellerine saglik,afiyet olsun canim,sevgiler

Unknown dedi ki...

Bende daha önce hiç yemedim.ama öyle güzel resimlemiş ve her zamanki gibi öyle güzel tariflemişsinki kalkıp yapasım geliyor.

ellerine sağlık
çok öpüyorum ve kızlarına bakmaya gidiyorum.

Unknown dedi ki...

ispanak alir almaz yapicim:)

ellerine saglik
sevgiler

Unknown dedi ki...

aaa ben yorum birakmistim olsun bu 3 olsun.

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK BU NE GÜZEL BOL RESİMLİ ANLATIM .VALLA TEBRİK EDERİM .BİRAZ TEREDDÜTLE YAPMIŞSIN AMA SÜPER BİR GÖRÜNÜMÜ VAR .YERİM BEN O KİŞİ BE.SEVGİLER

Adsız dedi ki...

anam kisler yapiliyo bebeler dikiliyo cantalara biciliyo noluyoz ay :) bak bende sapittim bebeler bicilio cantalara dikiliyo dicedim :DDDD fonlarda super noluyoz uleynnnnnnnnnnnnnnnnn

hayatkazanbenkepce dedi ki...

Hem keyifli hem de ayrıntılı anlatım için teşekkürler nefis olmuştur eminim ki , ellerine sağlık canım...

Betül dedi ki...

sende mi yaysın :) ben de :) nasıl doğru tespitlerde bulunmuşsun

ellerine sağlık leyya nefis görünüyor.

Banu Karagil Dalaman dedi ki...

Çok severim ama çok zor geliyor bana yapması, çok güzel görünüyor, tadı da güzeldir eminim.

Yelda dedi ki...

Şu sizin simidi yaptık haftasonu harika oldu tadı
yalnız küçük halka oldu
Ama tadı çok güzeldi
bu hafta sonuda bunu deneyelim
Ellerine sağlık canım çok lezzetli görünüyor

embir dedi ki...

karnım aç yaaaa, öğlen olmuş acıkmışım :(( olsa da yesek tadında...
AFİYET OLSUNNNN

Unknown dedi ki...

canım
ne güzel de ince ince anlatmışsın
şu senin iç sese de bayılıyorum.Aman ne güzel de konuşuyor.ellerine sağlık.Süper

BEDİA KUKUL dedi ki...

sevgili leyya son aşamada krema kullanmak istiyorum sence ne kadar krema kullanmalı ve yumurta ile krema bir aradamı olmalı yani senin yaptığın süt+yumurta karışımını krema+yumurta olarak yapabilirmiyiz?
sevgiler

Saliha dedi ki...

aplam ellerıne saglık yaaa.....varya tam kılo molası vermiştik:( bu yapılırmı bıze yahuuuuu...carsaf carsaf cek resımlerı özendırır gıbı:(((askolsun...

sevgı saygı veee hörmetlerimle..

Adsız dedi ki...

leyyacım ne yaptığından ziyade nasıl anlattığına bakmaya geliyorum ben biraz tebessüm iyi geliyor bu günlerde ellerine sağlık ıspanaklı tart da güzel olmuş

Disalce dedi ki...

akraba çıktık senle kıss....google benim teyzemin oğlu....bak şu işee...hahahaa....

canımın köşesi ayrıntılı yazmışsın..resimlemişsin valla çok zordur ayrıntıyı çekmek ben bilirim...

ellerine sağlık...harika görünüyor...

Adsız dedi ki...

Harika görünüyor.. Yapmak ve yemek lazım.. Çünkü görüntü gel beni ye diyor.. Ayrıca aşamalar itinayla çekilmiş.. resimlerde Çok hoş.. Çantalar süper.. yemekler nefis ee anlatımda tadına doyum oolmuyor.. Ellerinize sağlık..

Adsız dedi ki...

güzel görünüyor.Tadı da görüntüsü gibiyse denemek lazımmmm
ŞAHANE

eldivenlerim dedi ki...

kişin ıspanaklısını hiç denemedim, denenesi bir tarif;) harika gözüküyor, ellerine sağlık arkadaşım,
neşeli günler....

akçahan dedi ki...

harika görünüyor leyya....

Gönül dedi ki...

hayatım öncelikle güzel dileklerin için mersü....kişinde pek güzel görünüyor ellerine sağlık..sevgilerimle öpüyorum

Tijen dedi ki...

Uğraşmana değmiş Leyya! Ellerine sağlık. (Bal konusunda da üzülme, çok sevgili bir arkadaşım bana Ayvalık'tan güzel bir bal getirmiş. Ben de Ekolojik Pazar'dan ufak bir kavanoz almıştım. O ikisi beni epey bir idare eder artık.)

Bir Anne dedi ki...

Harika gorunuyor:)

Aysultan... dedi ki...

ıspanaklı denemek lazım eline sağlık anlatımın harika pek heyecanlı okudum ablacım
kişi yaparken seni izlemek
isterdim doğrusu :)
harika görünüyor
Ellerine sağlık canım:)

Zehra Gürgen dedi ki...

Leyyacım süper olmuş. Ellerine sağlık. Ispanakla yapmamıştım ama böreğe çok yakıştığına göre kiştede enfes bir tad vermiştir.

sevgiler..

Aynur dedi ki...

l fekat ben yay burcu degilim ama bende öleyim bu bir :) ikincisi senin blogundan neden kopyalanmiyo ya arkadasima kopyalayacakdim azcuk gülelim diye ahaha :)

eline saglik erkedesim ;:))

selamlar

PAPATYA PRENSES dedi ki...

kim bilir belkide kopyalayıp çalmasın kimse diye olabilir -.-

HUYSUZBALIK dedi ki...

Leyyacım çok eğlenerek okudum yazdıklarını eline sağlık :) Ben o oklavalı resmi istiyorum merak ettim :)))) Yok mu bu hastaya bir dilim kişşşşşşşş... Duygu sömürüsü tavan yaptı bende :) eline sağlık. Yapım aşamalarını anlatman da çok güzel olmuş. Yeni blogun da çok güzel kızlara bayıldım. En çok damdagüle. Sevgiler...

zarpandit dedi ki...

harikasın leyya :) kendi yaptıgı insanın içinede siniyor yahu :D

Adsız dedi ki...

sevgili leyya hayırlı geceler diliyorum öncelikle senden bir ricam olacak elbistanlı arkadaşım filistin için 1000 fetih toplamaya çalışıyor henüz okunmamış 163 adet var bende yardım olsun diye oturdum listemde yazan herkese yazayım dedim bir tane olsun okurmusunuz diye.okumayı biliyorsan senden ricam bu olacak sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Ispanağı da seviyorum,kişi de seviyorum,yemek yemeyi seviyorum :) süperr görünüyor,ilk fırsatta deneyeceğim.ellerine sağlık canım.

NiNo dedi ki...

geliom kis gidiyom kis
KIS be KISSSSSSSSSSSSSSSSSTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTtt hahahhaa

BEDİA KUKUL dedi ki...

kişi yaptım ve bloguma yazdım, açıkcası benim için zor bir tarif oldu.ıspanakları yıka hamuru hızlı hızlı aç vs...
pişirme sürecinde biraz kafam karıştı iyice kontrol ettim ama ısı ve süre ile ilgili bilgi göremedim.bende sağa sola bakıp kafama göre takıldım.
görüntüsü ve tadı iyiydi ama bilmem usulüne uygun oldu mu?

canikom dedi ki...

selam bu nefis tarifi tartölet kalıplarında yapabilir miyiz acaba