10 Kasım 2009 Salı

pişi ya da hamur kızartması

bi grip atlattım ama hebirnebir miydi,mevsimsel grip miydi, yoksa timsah gözyaşı gribi miydi çözemedim:))neyse oldu da bitti maşaAllah..

pişi

iyi ki arşivim var:))aylardır yeni birşey denemedim .bilindik basit yiyeceklerle geçiştiriyoruz öğünleri.ıspanak,karnıbahar,hmm geçende dondurucudan çıkardığım bamyayı pişirmiştim, harikaydı...ne ilginç,bir gün bamyayı severek yiyeceğimi söyleseler ''hadi ordan, hadi ordannn!!''derdim.artık demem :)

tmm pişiye geçiyorum;

pişi pişirmenin!! muhtelif yolları var. ki en basiti köşedeki fırına kadar gidip iki ekmek hamuruyla geri dönmek.bu biiirrrr:))ikincisi ekmek makinesine ortalama bir ekmek yapmak için gerekli malzemeleri boca edip karıştırmasına izin vermek ,sonra yarım saat mayalandırmasını bekleyip tam ekmek yapıyorum moduna gireceği sırada hamuru elinden kapmak :))bu da ikiii .(aslında bir ve ikinci seçeneğin hangisi daha basit karar veremedim)üçüncü olarak hamurunu elde yoğurarak pişi yapmak.bunun en zahmetlisi olduğu kesin:))
1.5 su bardağı su
1 yemek kaşığı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı tuz

1 adet instant maya

3.5-4 su bardağı un
kızartmak için sıvı yağ

dilerseniz hamura sevdiğiniz baharatları ya da haşhaş tohumlarını ya da yeşilikleri katabilirsiniz.ama ayrı ayrı zamanlarda olsun mümkünse.

(resimdeki pişi faaliyeti elde yoğurma usulüyle gerçekleştirildi,ama öteki yöntemler de tarafımdan denenemiş olumlu sonuçlar alınmıştır)

unun ortasını açıp su dışında bütün malzemeyi korkusuzca dökün ,ama suyu dikkatli kullanın. hamurdan elinizi kurtarabildiğinizde suyu eklemeyi kesin:)(şu'' sen'' diliyle tarif etmeyi hiç sevmiyorum ama düzeltmeye kalksam gözlerim önüme akacak:))direkt ben diline kayıyorum;hamurun üzerini kapatıp yarım saat kadar dinlendirdim, sonra mandalina büyüklüğünde parçalar kopardım ,onları tezgahın üzerinde elimle yuvarlakca açtım ortasını parmağımla deldim.bunu neden yaptım ?hatçem hep öyle yapar da ondan:))sonra hamurları kızgın yağa atıp iki dakka sonra ciyak ciyak bağırdım''ay ben yetişemiyorummm!! hem aç hem pişir olmuyooo!!''çabuk biri bana gelsin!!''sağolsun cancan kızım geldi ben hazırladım, o pişirdi,geriye kalan iki kişi de sofrayı hazırladı,hepbirlikte yediikkkk:))

hıh bugün benim cancan kızımın doğum günü,tevafuka bakın siz...

19 yorum:

sema dedi ki...

Tarifi okuyunca eski günlere gittim. Biz küçükken annem aynen böyle yapardı sık sık, ortası delikli. Eline sağlık. Afiyetle yiyin inşallah.

sema dedi ki...

Bu arada kızına da hayırlı uzun ömürler diliyorum, sevgiler.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

çok severim. domates,peynir,salatalık,zeytin pişi, çay ve sen:)
üf rüya gibi beaa:)

ağır ablaya mutlu yıllar:P

disal dedi ki...

oovvv sondan başlayak hele..

kıznın doğum günü kutlu olsun...sizlerle hayırlı bir ömür sürsün inşallah..

pişinde çok güzel kanka..ellerine sağlık....

fırından alma işi çok güzel..bende eskiden yapardım:)artık fırın köşede değil:)

ellerine sağlık..
öpüldün...

Eylem dedi ki...

çok geçmiş olsun.hamur kızartması bizim kahvaltıların baştacıdır.ellerine saglık.

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Leyyacım pişi nefis görünüyor, ellerine sağlık..
Fırından hazır hamur alma fikri bana cazip geldi, gitgide tembelleşiyor muyum neyim:).
Cancan kızın doğum günü kutlu olsun..
Sevgiler, öpücükler...
aslı

derya dedi ki...

Canım benim öncelikle kızına sağlık
lı,huzurlu,başarı ve mutluluk dolu
harika bir ömür dilerim.Pişi süper
ellerine sağlık kocaman öptüm...

Aysultan... dedi ki...

Grip geçmiş ya boşver ne gribi olduğunu dediğin gibi oldu da bitti maşaAllah...
Pişiye gelince bayılırım,arşivin olmasa yanmışız yani , muhtelif yolların birincisi bence en basiti:)zahmetsiz ne var şu hayatta be ablacım mutfağa gidip yoğursam mı hamuru ne :)
ellerine sağlık ...

NEŞELİ GÜNLER dedi ki...

GEÇMİŞLER OLSUN .PİŞİYİ KAHVALTIDA TEK GEÇERİM PEYNİRLE.KININ DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLUYORUM SAĞLIKLI GÜZEL YILLAR HAYIRLI ÖMÜRLER DİLİYORUM SEBGİLER

ehlikeyf dedi ki...

günaydın leyya:)benim okul ahalisini yolculadım şimdi günün en taze saatleri yani,muhtemelen sende okul yollarındasındır.
bende sayfamda mayalı hamurun çeşitliliğinden bahsetmiştim tarifimi yayınlarken, bak buda en kolay çeşidi.aslında kızgın yağa hamuru atmak çevirmek, çıkarmak vede sıçrayan yağlardan delik deşik olmadan bunu yapmak her yiğidin(pardon hanımın)harcıda diğil bu bakımdan kutluyorum seni,kızının yeni yaşıda hayırlı olsun inşallah sağlıklı sıhhatli mutlu nice senelere...

mutfakcini dedi ki...

Ben taaa o gün ,yayınladığın gün gördümm :)O gün anneme gidiyodum orda yaptık yedik bile .Kulaklarını bile çınlattık :)Ellerine sağlık canımm,sevgilerrr..

marifet23 dedi ki...

Ah ah ben bunu çok severimde ama malesef anladığınız gibi yiyemiyorum yoksa yaparım.Buda çok güzel olmuş afiyet olsun

Carola dedi ki...

hola leyya!!! quiero darte las gracias por tu lindo comentario.
¿¿como llegaste a mi blog???.
yo soy de chile y tu??.
bueno seguiré tu blog día a día.
cariños.
carola.

perilermutfakta dedi ki...

Merhabalar
Ziyaretiniz ve güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.Bloğunuzu inceledim çok güzel.Bundan böyle takipçinizim.
Sevgiler
http://perilermutfakta.blogspot.com/

YILDIZNAF dedi ki...

Nasil canim cekti resmini gorunce, cok ozlemistim !

Tarifi hemen yazdim suraciga .

Elinize saglik ve nice yillara !

makbule dedi ki...

ya annem çok güzel yapar pişiyi ama 800 km uzakta ben en iyisi kolları sıvayıp kendim yapayım dimi? :(
ellerine sağlık harika görünüyor.

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

Çocuklarım çok severler biraz fazla koksa da evde arada bir mecburen yapıyorum.hamuru evde hazırlamaya başlasam süper olacak.ellerine sağlık cnm.

Adsız dedi ki...

en kolayi bir bardak yogurt, 1 yumurta, tuz, kabartma tozu ve aldigi kadar un. lahmacun hamuru kalinligina acilir ve dortkose seklinde kesilir. kizartirken tencerenin basinda durmak en onemli husustur, cunku kizaran pisinin uzerine kepceyle surekli kizaran yagdan dokun. boylece daha cok kabariyor, sonra kahvaltida yerken icine mis gibi peynir domates... hmm... canim cektim gecenin bu saatinde:)

sevgiler, Hatice/Hollanda

Neslihan Toker dedi ki...

Bişi bizim sofranın vazgeçilmezi.
Evlendiğimden beri yılda bir yiyorum.
Annneee nerdesiiiin...
Neyseki sizi buldum, artık ben de yapabilirim:)
Teşekkürler...