31 Ekim 2009 Cumartesi

konserve yapımı,közlenmiş patlıcan salatası

közlenmiş patlıcan salatası

blogmanşetta sevgili yıldızımızın yeni yaş kaydını görünce uğrayıp kutlayayım dedim,yazıyı okuduğumdan beri gülüyorum, halihazırda karın kaslarım ağrımakta:))
unutkanlık maceralarını yazmış yıldız... onunkileri okurken kendi unutkanlığım geldi hatırıma;hadi bu da benden yıldıza gelsin;

geçende ,geçende dediğim aslında epey geçende olmuştur:))şimdi ben garaja girerken hep burnumun dikine dikine girerim,çıkarken geri geri yaklaşık beş altı manevra yapar öyle çıkarım:))eşim de sağolsun bi akşam şu kadına iyilik ediyim deyip arabayı ters çevirmiş ki bi seferde çıkabileyim..ama ne iyilik!!!

sabah çocukları okula götürmek için köstebek modumda çıktım evden,çocuklar bagaja çantalarını filan koyarken ben de herzaman açtığım kapıyı açıp yerime oturdum, ellerimi uzattım anaaaaaaaaaam!!!direksiyonum yokkk!!! o sırada dışarda hafiften bi kopuşmalar duyuyorum ama hiiç uyanmıyorum haa:))nerde layyynnn benim direksiyorum!!!!kızımın, ki kendisi harbi harbi ağırabladır ,karnını tutup yerlere doğru iki büklüm oluşunu görüyorum,o kadar kasılmış ki gülmekten..zar zor'' anneee n'apıyosun''diyor bana:))neyse uyandım sonunda ama akşamına babalarına yetiştirip beni madara etmeleri yetmezmiş gibi , şu gün olmuş hala sağlam malzemeyim onlara:)))

közlenmiş kırmızı biber

tepedeki patlıcan salatası yaz sonunda bahçeden toplayıp közlediğim patlıcanlardan mamul.yine yukarıdaki biberler de közlenip konserveleştirildikten sonra kışın tüketilmek üzere kilere yerleştirildi.

konservelerim

konserveleştirilmiş domatesler,fasulyeler,bamyalar ve patlıcanlar...konserve olayını dört beş yıldır gerçekleştiriyorum ve sonuçtan gayet memnunum.derin dondurucudan da faydalanıyorum ama konserveyi daha çok sevdiğimi itiraf etmeliyim.herhalde daha fazla uğraş gerektirdiği için:))

sanırım konservenin zamanı geçti ama nasıl yaptığımı anlatmakta fayda mülahaza ediyorum.(eh haftada bir iki draje edebi kitap yutunca böyle olacağı belliydi:))konserve yapım tekniğim kulakdolgunluklarıma eklediğim deneme yanılma tecrübeleriyle şekillenmiştir efem:))halihazırda kullandığım yöntem benim için gayet tatmin edici seviyededir...ama yeniliklere her daim açığımdır:))

konservesini yapmak istediğim sebzenin öncelikle en sağlamlarını seçtim,yıkayıp, ayıklayıp, gerekiyorsa doğrayıp ,temiz kavanozlara yerleştirdim,bamyalara limonlu su,fasulyelere sadece su,domateslere hiçbir şey eklemeden kapaklarını sıkıca kapatıp, konserve kazanıma yerleştirdim.üzerlerini 4 parmak geçecek kadar su ekleyip, yarım saat çok harlı olmayan ateşte kaynattım.(yarım saatlik kaynama süresi ,kaynama başladıktan sonraki yarım saattir unutmayınız!!)

yarım saatlik kaynama aşamasından sonra kavanozları almak için kazandaki suyun bayağı bi ılınmasını bekledim. sonra kavanozlarımı kazandan çıkarıp, bir bezin üzerine kapaklar alta gelecek şekilde yerleştirdim.veaaa asla kavanozların birbirine değmemesine özen gösterdim.nedenini hatırlayamıyorum ama bu kuralı uygulamam gerektiğine kendimi çok inandırmışım:))bu şekilde yerleştirdikten sonra yeniden üzerlerine bir mutfak örtüsü kapatıp onun altında iyice soğumalarını bekledim.budur işte:))) (Allahım yaa ben nasıl bu kadar bekleyebildim bilemiyorum:))

patlıcan ve kırmızı biberler için önceden közleme sefası!!! var ..tabii beş on kilo közlenmiş malzeme birden önünüze geldiğinde, birdahaki yıl için caydırcı sebep olabiliyorsa da kışın yiyenlerin ayy ayy ayyy!!! oyyy oyy oyy !!!ne güzel olmuşşş!!! nidaları caydırıcı sebebi rafa kaldırıyor:))

orda bir köy var...

geçen hafta köyden gelen hurmalar...cennet meyveleri...

2471

son kare bizden:))) oğlan-can ve mırmır-can:))

12 yorum:

Unknown dedi ki...

BEN HANIMLIK DİYE BUNA DERİM.O KAVANOZLARIN RESSİMLERİ KADAR BENİ MUTLU EDEN FOTO YOKTUR.10 PEKİYİ YILDIZ ALDINIZ NİNEDEN.E BU KADAR ÇOK İŞ YAPILINCA YORGUN DA OLUNUR DALGIN DA.ALLAH KIŞLIKLARINI MUTLULUKLA YEMEĞİ KISMET ETSİN İNŞALLAH

Aysultan... dedi ki...

Araba olayına koptum,ağır abla bile katıldıysa gülmekten normaldir bizim kopmamız:D
olsun unutkanlıklar arada iyidir işimize gelince iyi sıyrılırız bu sayede:)
Ablam ellerine sağlık,konservelerinizi afiyetle yiyin inşallah:)
fotosuna bayıldım:)
şu hurmaları bir türlü yiyemiyorum,görüntüsü yetiyor bana çok tatlı geliyor ...
salatada nefis görünüyor,olsa iyi yerdim :)

Pembe Tatlar dedi ki...

Süperdi ya ayy allahda seni güldürsün....
Canım konserveleri rabbim ağız tadıyşa yedirmek nasip etsin...
Çok severim yaş hurmayı:D

PAPATYA PRENSES dedi ki...

elbet bende yerim o patlıcanlardan.

beyzinin gülme sahnesini düşünemiyorum bile...

Stil Direktoru dedi ki...

Ben çok severim ellerine sağlık

tasarım mekani dedi ki...

eline saglik... benim de sevdiklerimin arasindadir.. ne guzel dizmissin oyle... goze acaip hos geliyor :) medinem

GeCe dedi ki...

okumuştum ama yeni yazabildim hikaye komik ama bence o kadar da abartılacak durum değil hepmizin başına geliyor böyle şeyler hele kafası meşgul bir anne olunca

kavanozlar ne kadar da çok şaştım

gibi dedi ki...

Patlıcan salatasını ben de çok severim, ama ben konserverlerine bayıldım:)

Adsız dedi ki...

ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYORLAR ELİNİZE SAĞLIK.YALNIZ KÖZLENMİŞ PATLICANI NASIL YAPIYORSUNUZ.İÇİNE NORMAL SEBZE GİBİ SU MU KOYUYORSUNUZ?ORAYI AÇIKLAR MISINIZ?

semra dedi ki...

merhaba.elinize sağlık çok güzel olmuşlar.ama anlamadığım közlenmiş biber ve patlıcanların içine ne suyu koydunuz.yardımcı olursanız sevinirim.teşekürler.kolay gelsin.

semra dedi ki...

merhaba.elinize sağlık çok güzel olmuşlar.ama anlamadığım közlenmiş biber ve patlıcanların içine ne suyu koydunuz.yardımcı olursanız sevinirim.teşekürler.kolay gelsin.

Adsız dedi ki...

Merhaba,resimler iyi hos da nasil yapildigi yazilmamis.