9 Kasım 2008 Pazar

anasına bak kızını al, kenarına bak bezini al))mercimek çorbası



çok zamandır kafamda bir proje var.yok yok öyle toplumsal bir hareket değil bu))anasına bak kızını al tarzında tamamen kişisel bir proje.(hoç benim kız bana hiç ama hiç benzemez ama))..hani hepinizin arşivinde bulunan çok ilgi görmeyeceğini düşündüğüm ve fakat sofralarımızın olmazsa olmazları olan yemeklerin tariflerini ben kızıma ve oğluma hatta faydalanmak isterlerse şayet gelecekteki damadıma ve gelinime hitaben yazmak istiyorum..hani yaşar da o günleri görebilirsem çok mutlu olacağım tabii ki lakin insan kuş misali demişler..konduk ,iyi ama göçmekte an meselesi...tmm! acitasyonumsu oldu bu kısım))

şimdi, adı geçen şahıslara kısaca hitabetikten sonra tarife geçiyorum;

canım kızım, bu satırları okuduğunda'' inanamıyorum!burdada mı karşıma çıktın anneee!!''tarzında bir serzenişte bulunabilirsin ama nasıl derler bilirsin iyi bir anne bazen terş köşeden de pörtleyiverip daima çocuklarının ensesinde olduğunu hissettirebilen annedir!!!


canım oğlum henüz çok küçüksün.. şu an için mercimek çorbası pişirmek bir yana neredeyse pişirdiğim çorbayı bile sana kaşık kaşık ben içiriyor olabilirim.ama bir gün gelecek ve sen eşine''ahh ahh nerde annemin mercimek çorbası ,nerde seninki!!''dediğinde ve eşin hıh!!deyip küsüp gittiğinde en azından elinde annenin çorbasına ait bir tarif olsun dimi annecim))).zaten çok doğaldır ki eşin benim yani anneciğin kadar iyi yemek pişiremeyecek)))o yüzden istedigin zaman açıp annenin sayfasına bakabilir istediğini pişirebilirsin...(ehem ehem gelini de böylelikle ekarte ettim)))


sevgili damat,kayınvalidelerin damatlarını pek bi sevdikleri söylenir.(herhalde kızlarının onun elinde olmasının bunda hiç payı yoktur)))yok canııım kesinlikle yoktur))


vee sevgili gelinim..daha şimdiden ben oğlumu nasıl elin kızıyla paylaşacağım gibi endişeler taşısam da sanırım oğlum büyüyüp evlenene kadar geçen süreçte ben bu fikre kendimi alıştırmış olurum.yoksa vay haline))

(az daha uğraşırsam kız da oğlan da müzmin bekarlar zümresine dahil olacaklar)..

vee tarif;

1 kase mercimek (iyisinden al hıı damat,gelin sende oğlumun aldığı mercimekleri heder etme !!

kesin edersin amaaa neyse))

3 yemek kaşığı pirinç

2yemek kaşığı domates salçası (zamanı geldiğinde alacağınız markaları liste halinde belirtirim ben ))))

1 adet soğan(bütün halde koyup piştikten sonra çıkarabileceğiniz gibi yemeklikte doğrayabilirsiniz.(kızım sen bütün halde at.gelin sen doğra))

bir yemek kaşığı tuz

1 litre etsuyu (sakın kolayına kaçıp etsuyu tabletleri alıp kullanmayın hıı!!oturun evde kemik kaynatın dondurucuya atın )o da yoksa çeşme suyuna müracaat edin.
2 yemek kaşığı tereyağ,bir kaşık sıvıyağ(et suyu kulanacaksanız tereyağ miktarını azaltabilirsiniz.
şimdi şayet etsuyumuz varsa onu kaynatıp içine yıkadığımız mercimek ve pirinci ekleyip tuzsuzsa tuzunu katıyoruz... bir adet soğanı da bütün halde içine atıp (ööle çok havadan atmayın tabii ne üst kalır ne baş ne de ocak))düdüklü tencerede kaynadıktan itibaren 10 dakika kadar haşlıyoruz.mercimek haşlanırken tavada ısıttığımız tereyağ&sıvıyağ ikilisine salçamızı ekleyip kavuruyoruz .pişen harca bir yemek kaşığı kadar kuru naneyi ekleyip karıştırıyoruz. sonra düdüklü tenceremizin havasını alıp terayağlı harcı çorbaya iyice karıştırarak ekliyoruz...servis sırasında arzu edilen bahartalarla daha da bir tatlandırıyoruz ve afiyetle içiyoruz çorbamızı...

ikinci alternatifimiz ise;




sıvıyağ&terayağ ikilisini düdüklü tencerede ısıtırken arada soğanı yemeklik doğruyoruz içine.soğan kavrulunca salçamızı ekliyoruz.ardından yıkadığımız mercimek&pirinç ikilisine de ekleyip azıcık karıştırıyoruz ardından 1 litre kaynamış suyu döküp tuzunu da ekleyip kaynamasını bekledikten sonra düdüklü tenceremizin kapağını kapatıyoruz.(kaynamasını bekliyoruz çünkü kaynamadan kapattığımızda mercimekler suyun altında kalıp dibine yapışabiliyorlar).yine kaynadıktan itibaren 10 dakika pişiriyor ve soğumaya bırakıyoruz.pişen çorbamıza servis ederken nane ve pul biber ekiyoruz..afiyet olsuun...

31 yorum:

made in funda dedi ki...

kız bayıldım anlatımına!!!benim de bir oğlum bir kızım var ama sen iyi akıl etmişsin.ilede der oğlaqn açta annemin bloğundan bişeyler öğren diye!!!hah hah haaaa.çorba da pek nefis.ellerine sağlık..

NiNo dedi ki...

ay kis bu anasina bak kizini al...... sanki mim gibi etkinlik gibi olmus cok hastayim bana bir tas corbaaaaaaaaaaaaa

bir dilim bir tutam dedi ki...

süpersin!!!! okurken hem duygulandim hemde eylendim..

Adsız dedi ki...

Sevgili Leyya şu an kendimi kınıyorum..Ben nasıl olurda bu blogu atlarım, nasıl hiç görmem..Ben bir çanta delisi olarak yaptıklarına tek kelimeyle bittim..Bu da başka bi yetenek demekki...Benim de asıl sekterüm moda ama ben hep üst-baş olarak diktim..Hiç böyle şeyler tasarlamadım..Hepsi birbirinden güzel..Emeğine sağlık..Ben şu an Bodrum'da yaşıyorum..Ama bunlardan edinmek isterim doğrusu..Sevgilerimle..

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Tüm kaynanalar gelinlerinin berbat yemek pişirdiğini düşünür nedense:))Sen işi ilerletmişsin,gelin ortada yokken öyle düşünüyosun:D
Çorba harika görünüyor.Ellerine sağlık:)

yildiz dedi ki...

Blogspot bir daha kapanmassa eger,o zamanlara kadar yazilarimiz
kaliciysa eger oglusun bu bilgilerden yararlanir.sayfani acarda elin kizina "bak,anacigim ne güzel cantalarda yapiyordu"der.Bu laf üzerine de artik gelin temelli dönmez haberin olsun.Sen sen ol,önlemini simdiden al.
Corba da acaip gözüküyor,ellerine saglik.

Halenze dedi ki...

ben sana kızımı zor veririm senin kzınıda oğluma biraz zor alırım anacım. senin gibi cadı dünürü napiim ben be. en iyisi dost kalalım sen bana çanta dik ben sana çorba föpürdetmeye geliim:) bööle iyi:) afgan ekmeğine bayıldım kız pastane pidesi gibi olmuş ellerine sağlık banada yaparsın diyetten sonra şööle arasına pastırma kaşar koyup şöööööle bide earl grey demledinmi bana senden iyi arkadaşım olmaz benim:))) anamm nasılda sattım diğerlerini:) çok öptüm anacım.

Adsız dedi ki...

selammm.çok güzel anlatmışsın valla...eline yüregine saglık.bende ilerde sitemi gelinime bırakacagım:))))sevgiler.
http://hunerlieller.net

Adsız dedi ki...

slm... :)

mercimek çorbası harika gözüküyor ellerinize sağlık...iyi akşamlar...

sevgiler....

www.limonsarisi.blogcu.com

Damak Tadı dedi ki...

Çok hoş ve eğlenceli bir anlatım olmuş..Çorbada çok nefis,ellerine sağlık..


Sevgilerle

yaban mersini dedi ki...

güzel ve değişik bir anlatım..mercimek çorbası da olmazsa olmaz bir çorbadır.ellerine sağılk.slmlar

SOFRAOZLEMİ dedi ki...

ehehe:)))
gaynanaya bak sen:)allah iyiliğini versin emi ..
canım ya ..ayy gülmekten şey oldum ne denirdi koptum:))
ellerine sağlık bacım ..öperüm.
hatta öpüjemmmmm:)

PAPATYA PRENSES dedi ki...

abla Allah iyiliğini versin emi:)

CAHİDE dedi ki...

merhaba en sevdiğim çorbalardan biridir bu.ellerinize sağlık.

hdidem95 dedi ki...

ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor sevgiler

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Yok yok ben de vermiycem oğlumu! kimselere :)) Çorba da diğer mamalar da hele de o şık çantalar da harika ellerinize sağlık :))

aNNePeRi dedi ki...

süperrr :) İnşallah onların başında olursun zamanı geldiğinde ama olmasan da gözün arkada kalmasın gelin fena tırsmış senin tarifleri yapıyo olcak.Hatta tüm aile eşin bile neme lazım banada ters köşe yapabilir bu hatun diye tarifleri uyguluyo olabilir :)))
Bu arada yoruma tıkladığımda hep pop up olarak çıkıyo hem sayfa yoruma dönüyo nedendir anlamış değilim ama haberin olsun
:)

Unknown dedi ki...

Mercimek çorbası güzel ama yazıların dahada güzel
ben şimdi benim oğlanlara binbir zorlukla yediriyorum ya bunlar evlenince hiç nazlanmadan gelinlerin yaptıklarını yerlerse ben çatlarım ya şimdiden gıcık oldum.
ellerine sağlık
öptüm

serinmavi dedi ki...

Tebessümle okudum canım :) beimde başıma gelecek hem kızım hem oğlum var..Hayırlısı bakalım...Selamlar,,,Sevgiler.............

Dilek Mutfakta dedi ki...

arkadaşım kaynanalık böyle olur işte daha almadan vermişsin hükmünü sen, Allah uzun ömürler versinde gelininide damadınıda gör inşallah bak ne tatlı gelecekler yazdıklarından utanacaksın bence,sevgiler...

nur_aleyna dedi ki...

Tam bi kaynana olcaksın :D
inan, gülümsemek için geldiğim tek blog bu.))

Gönül dedi ki...

ahahahahah kızz sen varya çok şekersin .....dilerim bloglarımız ebediyyen devam ederde mesajlar yerine ulaşır vakti geldiğinde...ellerine sağlık çorban harika olmuş...sevgilerimle öpüyorum

Adsız dedi ki...

Hiç güleceğim yotu:)))çok güldüm valla.Moralim çok bozuktu...dur şu leyya'ya bir gideyim,belki beni güldürür dedim ve geldim.İyi ki gelmişim:)))))))))Harikulade bir "kaynana" olacaksın,oğlan da kız da başına kalacak bak,haberin olsun:)))
Sen çok yaşa emiiii:)))))))
Haaa,çorba gerçekten güzel...ben bir de süzerim onu ya da,mikserden geçiririm,salep kıvamında olur.Eline sağlık canım leyyam...
Seni seviyorum kızz...

Adsız dedi ki...

canım benim ben aslında mütemadyen geliyorum kabak çiceğine çantalarına hele hayranım inekliye kumaşa heps şahane ama yorum yazmamışım yada kabul etmemiş bilemedim

ve bence daha çok yaz keyifli okutuyorsunn

sevgiler
öpücükler
öpücüklerr

Adsız dedi ki...

:)) Yani kıytırık bir mercimek çorbasını ancak sen bu kadar güzel bir anlatımla sunabilirdin bize:)) Ellerin dert görmesin, ileride de allah geline (hayırlısı olur inşşallah) sabır versin:))

Saliha dedi ki...

ya ben sana ne dıyeyım aplam ya:)))) alemsın sen..ellerıne saglık muzmın bekarların annesı ehehe....

PASTASEHRİ dedi ki...

Leyla iade-i ziyaret geldim. Bence kendine haksızlık ediyorsun harika şeyler yapmışsın. hele o çantalar bravo vallahi. tebrik ediyorum
sevgilerimle
Funda

Zehra Gürgen dedi ki...

Leyya senden korkulur vallahi ! damada birşeycik yazmamışsın ama maaşallah gelin şimdiden aba altından sopayı görüverdi :)
yahu sen hiç oğlanların yemek tarifi aradığını gördün mü_? en fazla bu çorbayı yapacak başka bi kız arar o kadar :)
ellerine sağlık canım, çorbanın kokusu taa İzmirlere geldi :)
sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba ben de aranız da yeniyim tanışalım kaynaşalım dedim:)))Yazınız çok eğlendirici olmuş bir o kadar da düşündürücü,benim de 2 kızım ve 1 oğlum var iki taraftan dan da kayınvalide olacağım yani:))çantalarınıza bayıldım şehir dışından sipariş alıyormusunuz acaba?

Tijen dedi ki...

Becerikli adamlara bayılırım. Analar oğullarını her şeyi yapabilecek şekilde yetiştirsin bence de, analarını da daha çok severim o zaman!

berrin dedi ki...

çorba süper görünüyor ellerinize sağlık