21 Temmuz 2009 Salı

zeytinyağlı enginar dolması

okul bitti...sınavlar bitti...böle çarpa 16ya düşürdüğüm derslerden sadece biri kaldı sınavını veremediğim..fakat şu insanoğlu ne tuhaf bir varlıktır ki önceleri amaaaan veremediysem veremedim dert mi derken şimdi her gece yatmadan evvel kendime iki laf sokuşturmadan uykuya geçemiyorum)):bre kadın 15 veren 16ncıyı da bal gibi verirdi.evet o meş'um olay olmasaydı bal gibi de verirdim , ama bir gün öncesinde eğitim bilimleri hocalarından biriyle gırtlak gırtlağa gelince balata ,kayış, efendime söyliyim akılsağlığımı ayakta tutan ne kadar aksam varsa hepsi birden zembereğinden boşaldı)):ya katil olup mahpus damlarında boncuklardan tespih,yılan mılan örecektim ya da ..neyse yaaa)):şurda miss gibi enginar dolmasını yazacakken...töbe töbeee..

yemek 861

aylardır mutfak hakimiyetimi tamamen eşime kaptırmıştım.evdeki konumumu koruyan tek şey pirinç pilavıydı.Allahtan hemen her yemeği mantığıyla pişirebilen eşim pirinç pilavını mantık süzgecinden birtürlü geçirememişti)):taa ki sınavlarımın bittiği o son güne kadar..benim final ve bütünlemelerim olduğu sırada eşim rahat çalışabileyim!!! diye oğlanı alıp köye gitmişti.sınavların bittiği gün burada benimle kalan caaanım kızımla birlikte apar topar köye yollandık bizde.açlıktan perşanız tabii)):

eve vardığımızda sofrada ne vardı tahmin edin;pirinç pilavı!!!adam sen yeme içme git pilav pişirmesini de öğren)):işte o an benim sıfırlandığım andı..eşimin yüzündeki haddinden fazla gülümseme ..çocuklarda alaycı bakışlar)):derhal birşeyler yapmalıydım ki Allahtan hernasılsa bir ara nette enginar dolmasını görmüş hade beaaah!!bu da yenir mi ki?demiştim.

ertesi gün bahçedeki keşif gezim sırasında dallarında kalabilmeyi başarmış 4 adet enginar gördüm.olur mu olur deyip bağ makasını kaptığım gibi budadım hepsini..yıkadım bi güzel .içinden örümcek bile çıktı valla)):çok dikkatle yıkamak gerekiyor yaprakların arasını belirtmeliyim..


yemek 848

tabii bu arada tarifi imkansız duygular içindeyim.bi yanda eşimin karizmama attığı kocca çiziği onarma dürtüsü öte yandan bahçenin son enginarlarını heba etme riski...ama aslolan karizmadır deyip;

yemek 849

başladım içini hazırlamaya .. köy demek mahrumiyet demek .malzemenin üçünü bulsan biri noksan kalacak illaki)): çamlara baktım kozalaklar hala yeşil .eh napalım fıstıksız olsun.ee üzüm de yok.aman o da olmasın napalım gaari derken bulabildiklerimi karıştırıp bildiğimiz usulle zeytinyağlı içini hazırladım.

bolca soğan

pirinç

dereotu

maydanoz

baharat

adı üstünde zeytinyağı)) derken hiç de fena olmadı.


yemek 851



yemek 850

hazırlanan iç malzemeyi küçük kaşık yardımıyla enginarın ortasından başlayarak yaprak aralarına (yok aslında bulabildiğim her boşluga)):doldurdum.bunlar pişerken burda nasıl duracaklar diye düşünmeden de edemedim.

yemek 855

hepsini genişçe bir tencereye bitişik nizam oturtup yarım litre kadar su ekleyip pişmeye bıraktım ve sonuç..pirinçlerin bi tanesi bile suya düşmedi..hatta buharda piştikleri için çok daha leziz oldular.

yemek 857



yemek 859

bi defa yemesi çok zevkli.alt kısımdan itibaren yaprakları birer birer hafifçe çektiğinizde zeytinyağlı içle birlikte elinize geliyor.yaprağı kaşık niyetiyle kullanıyorsunuz)):öte yandan enginarın kokusu zeytinyağlı malzemeye sirayet etmekle kalmıyor ona müthiş birde tat veriyor.

yemek 861

kalan iç yaprakları birer birer açarken ortaya çıkan görüntüyü benim karizma düşmanları çıldırtan merak ve hayranlık dolu gözlerle izleyip tacımı tahtımı geri verdiler elime))):

yeaaaah kolaymıymış ööle bi anneyi tahtından etmek,hürremlerin, kösem sultanların ahfadıyız biz)):

bu arada son resim yok...o da denemek isteyenlere sürpriz olsun.orta kısımdaki tüyleri kaşık yardımıyla kolaylıkla kenarlara öteleyip ortada kalan enginarı afiyetle yiyebiliyorsunuz.

biz karar verdik artık evimize çıplak enginar girmeyecek.heeep böyle yiycez..

hıh son olarak okul konusunda bana iyi niyetleriyle büyük destekte bulunan tüm blogger arkadaşlarıma çok ama çok teşekkür ediyorum.hakikaten çok gaz verdi bu bana.hatta şöyle diyim;

ayol siz adama doktora bile yaptırırsınız)):


18 yorum:

PAPATYA PRENSES dedi ki...

doktora filan neyine, otur enginarını yap sen:P
ya üf ne zaman parti yapcassssssssss


ben enginarı hiç sevmem. hem bana kötü birini hatırlattığı için,hem de bi kere yedim midemi ayaklandırıdğı için.

ama fotoğraflar çok güzel görünüyoo:)

GeCe dedi ki...

isteriz isteriz dr leyya isteriz

bu ne müthiş bir görüntü ablamda hep böyle yapar ama ben cesaret edemezdim

ancak böyle bir yemekle geri alınırdı o taht aferin valla

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım öncalikle sınavlar için geçmiş olsun...
Enginar dolmasını ilk defa görüyorum ellerine sağlık...

aNNePeRi dedi ki...

ı ıhh ben enginar yapamam da yiyememde.Neden bilmiyorum ama çok itici geliyo bana kendileri(Allah'ım nimete de böyle denmez ama affet)Üzerimde ki "çok sağlıklı pişir çocuklar yesin"baskısına dayanamayıp birgün pişirirmiyim onu da bilemiyorum gerçi.Uzun bir süre yoktum çocukları tuvalete alıştırıcam diye Yalova'ya yazlığa gitmiştik.Geçmiş kandillerini kutlarım :)Saygılarımı,sevgilerimi yollar huzurunuzdan çekilirim :)

balböcükleri dedi ki...

sen naaptın leyya.ne değişik enginar yemeği bu.ellerine sağlık hmutfakta hakimiyet kayıtsız şartsız kadınındır unutturmayalım beylere.

Aysultan... dedi ki...

Vayyy gözümüz doymuyor anlaşılan doktora falan yaparsın belki ablacım:)
sınavlarından kurtulmuş olmana pek sevindim laf falan sokma kendine diycem duramazsın sokarsın kendimden bilirim çokmu zordu niye yapamadım der durur tatmin bilmeyen insanoğlu bir ders zarar etmezzz...
Karizmanı toplamış olmana sevindim kolay mı Leyya ablamın karizmasını hakimiyetini elinden almakkkk
Enginara bayılırımmmm,dolmasını yemek kısmet olmadı.Yerim birgün inşallah kare kare harika göründü gözümee ellerine sağlık mahrumiyet bölgesinde imkansızlıklar içerisinde yapmışsın iyi ki yapmışsın :)
kendine iyi bak öpüyorum...

Ayşegül İlikçi dedi ki...

Sınavlarınızın iyi geçmesine çok sevindim. Dolma muhteşem olmuş, ellerinize sağlık...

lemanice dedi ki...

oyy naptın sen.harcadın adamı yhaf.neyse tacını tahtını geri aldıysan:))sevgiler.

Oya Kayacan dedi ki...

Harika fotoğraflar lezzeti belli ediyor. Ellerine sağlık.

Halenze dedi ki...

çanta dik enginar doldur bide üstüne doktora yap. :) sen doktora ne yapıyosun onu anlayamadım:)) bu börek çörekler doktora mı acaba:)

Halenze dedi ki...

ş,jmj9
90 n;nçü
,NKj 9
,o
]`]
ü,m90
mü9üüj0nmü
mj

yildiz dedi ki...

Hatta doktorani yurtdisinda yap canim.Madem Adamin pilav yapmasini da ögrenmis,cocuklar da hayatindan memnun eeee daha ne olsun.
Ayol sekerim "FACEBOOK" da sayfan yok mu?Bari ordan bulusalim.
Iyi tatiller diliyorum,sevgiler..

NiNo dedi ki...

sukret kiz ne guzel bi dene kalmis bendeki nazarliklari gorsen haline sukreden kendine madalya verirdin :))) ben geldim bu arada kuzu unuttunmu beni tatil bitti evime dondum sen nerdesinnnnn

ehlikeyf dedi ki...

sevgili leyya yazılarını özlemişim anlatımını üslubunu zaten beğeniyorumda bu resimlere bittim ben.itiraf ediğim çoook seneler evvel izmirde bi komşumuz yapmıştı enginar dolmasını enginar almaya töbe etmiştik sonra zeytinyağlısıyla tanışınca favorimiz olmuştu ama bu dolmayı böyle yapanınada rastlamdımki kaaardeşim.ne diğim ellerine sağlık en kocamanından.haa sınavlarıda vermişsin geçmiş olsun birinide verirsin inşallah darısı seneye yanlış bilmiyorum dimi bir sene daha vardı???

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

İlginç olmuş.Elinize sağlık.

ss dedi ki...

çok güzel görünüyor, ellerine sağlık,
sevgilerimle

rumma dedi ki...

Enginar fotoğrafınız o kadar güzelki içimden bir enginar bulup fotoğrafını çekmek geldi..:)

Konservelerde harika görünüyor, bittiler mi..:)

Elif Ayvaz dedi ki...

Ağzım sulandı valla. :)
Muhteşem görünüyor.
Elinize sağlık.


Okul konusunda biri de bana gaz verse ne iyi olacak. :)))