geçen yaz başından buyana tanıştığımız bir lezzet...ailemizin fahri amcası cenk beyden bu leziz biscottiler..(bu arada kendisi yepyeni veee çok seveceğimiz bir tarif daha yayınlamış ..dıpdıbı dıp dıppp reklammm!!!).yazın köye bizi ziyarete gelen konuklara çok kereler pişirip ikram etmekle kalmayıp , onları kağıt kalem eşliğinde tarif servisiyle birlikte uğurladık evlerine..(Allahın düzünde bi de link verecek halim yoktu )(umarim iyi pişerememişlerdir de bu yaz yine düşerler ellerime:))
(aslında ben yazılarımı toptan parantez içinde yazsam diyorum:))yani rahmetli ahmet mithat bile romanlarında bu kadar parantez açmamıştır emin olun ki:))
(aslında ben yazılarımı toptan parantez içinde yazsam diyorum:))yani rahmetli ahmet mithat bile romanlarında bu kadar parantez açmamıştır emin olun ki:))
şimdiii; parantezi kapatıp cafe fernado'dan alıntı tarifle olayı bitireceğimi sanıyorsanıııııız...(sanın bakalım:))
Çikolatalı ve Fındıklı Biscotti
Malzemeler
2 su bardağı un
1/2 su bardağı kakao
1 çay kaşığı karbonat
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz
90 gram tereyağı, oda sıcaklığında
1 su bardağı şeker (biraz da tepesine serpmek için)
3 yumurta
1 su bardağı fındık, irice doğranmış
120 gram bitter çikolata, irice doğranmış
2 su bardağı un
1/2 su bardağı kakao
1 çay kaşığı karbonat
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz
90 gram tereyağı, oda sıcaklığında
1 su bardağı şeker (biraz da tepesine serpmek için)
3 yumurta
1 su bardağı fındık, irice doğranmış
120 gram bitter çikolata, irice doğranmış
Yapılışı:
Fırınınızı önceden 180 C’de ısıtın. İki ayrı fırın tepsisine parşömen kağıtlarını yayıp bir kenarda bekletin (eğer fırınınız iki tepsiyi aynı anda alacak kadar büyük değilse o zaman iki kerede pişirmeniz gerekecek. Pişerken yayıldıkları için yan yana pişirmenizi önermiyorum.)
Unu, kakaoyu, karbonatı, kabartma tozunu ve tuzu orta boy bir kaba eleyin.
Bir mutfak robotunda veya büyük bir kapta oda sıcaklığındaki tereyağını 3-4 dakika boyunca iyice yumuşayana kadar çırpın. Ardından şekeri ilave edip 3-4 dakika daha çırpın.
Unu, kakaoyu, karbonatı, kabartma tozunu ve tuzu orta boy bir kaba eleyin.
Bir mutfak robotunda veya büyük bir kapta oda sıcaklığındaki tereyağını 3-4 dakika boyunca iyice yumuşayana kadar çırpın. Ardından şekeri ilave edip 3-4 dakika daha çırpın.
Hafif çırpılmış 2 yumurtayı ilave edip 5 dakika daha çırpın.
Unlu karışımı azar azar ekleyin ve bütün malzemeler bir araya gelene kadar karıştırın. En son olarak fındıkları ve çikolata parçalarını ekleyin ve tahta bir kaşıkla tekrar karıştırın.
Ellerinizi iyice unlayarak bu kabın içindeki hamurun yarısını elinize alın ve 30 cm uzunluğunda bir rulo haline getirin ve parşömen kağıdının üzerine çapraz olarak yerleştirin. Diğer yarısıyla da bu işlemi tekrarlayın.
Ruloların tepesinden azıcık bastırarak düzleyin. Geriye kalan yumurtanın sadece beyazını hafif çırpıp fırçayla bu ruloların üzerine sürün ve tepesine bolca şeker serpin.
Unlu karışımı azar azar ekleyin ve bütün malzemeler bir araya gelene kadar karıştırın. En son olarak fındıkları ve çikolata parçalarını ekleyin ve tahta bir kaşıkla tekrar karıştırın.
Ellerinizi iyice unlayarak bu kabın içindeki hamurun yarısını elinize alın ve 30 cm uzunluğunda bir rulo haline getirin ve parşömen kağıdının üzerine çapraz olarak yerleştirin. Diğer yarısıyla da bu işlemi tekrarlayın.
Ruloların tepesinden azıcık bastırarak düzleyin. Geriye kalan yumurtanın sadece beyazını hafif çırpıp fırçayla bu ruloların üzerine sürün ve tepesine bolca şeker serpin.
Fırında 25 dakika kadar pişirin. Pişirme süresinin yarısında tepsiyi çevirin. Eğer iki ayrı tepside pişiriyorsanız tepsilerin yerlerini de mutlaka değiştirin yoksa altta duran rulonun altı çok pişecektir.
Rulolarınızı fırından aldıktan sonra 20-30 dakika kadar soğumasını bekleyin. Bu sırada fırının derecesini 150 C’ye azaltın. Ardından ruloları bir bıçak yardımıyla verev olarak 1.5 - 2 cm genişliğinde dilimlere kesin. Tel bir fırın tepsisine dizin.
Tel fırın tepsisini tekrar fırına verip 30 dakika daha pişirinRulolarınızı fırından aldıktan sonra 20-30 dakika kadar soğumasını bekleyin. Bu sırada fırının derecesini 150 C’ye azaltın. Ardından ruloları bir bıçak yardımıyla verev olarak 1.5 - 2 cm genişliğinde dilimlere kesin. Tel bir fırın tepsisine dizin.
****************************************************************
Yalnız ben fındık yerine ceviz kullanmayı tercih ettim...-atma!! evde kırılmış fındık yoktu. kabukla cebelleşmekten üşenip ceviz koydun!!!
-sağol içses yeaa!!! Ama itiraf et içses! gayet yakışmıştı dimi
-Allah için evet leyya!!
eveet tarif kısmından sonra ümidi kesmeyip bu deli bozuk rahat durmaz yine ne halt karıştırmış acaba?deyip gitmeyen sevgili arkadaşlarımmm..elbezim nasıl olmuş?ilk deneme olduğundan tam tatmin olmadım.sanırım tatmin olabilmem için daha bi iki yüz deneme filan yapmam lazım:))
kendim için bir slogan buldum bu arada;
Ben Nereye Kumaşlarım oraya!!!
15 yorum:
Bencede tatmin olma ikiyuz tane kadar daha yap elbezilerden belki payimizada duser:P
Tarifi denemeden yorum yok;)
hiç biscotti yemedim ama ben yaaa ühü ühüh ühhüüü bende yapıcam eve gidince şimdi işteyim bi kere ama canım çekti
elbezinde güzel olmuş iki kumaş arasına ince elyaf koyup fırın eldiveni yapsana takım olsunn :D bir de masaörtüsü birde mutfak önlüğü eheheh (işin suyunu çıkartmak diye buna denir)ama fırın eldiveninde ciddiydim :)kolay gelsin ellerine sağlık dert görmeyesin :)
kumasci geldi hanim :DDD
ay koptum link olayina paranteste kopmustum zaten yakalayana ask ola :D ellerune saglik bidenemmmmmmmmmmm
Valla elbezin çok şık olmuş özellikle renk seçimi siyah beyaz herşeye yakışıyor birbiriyle çok uyumlu lezzete gelincede çok uzun:) okurken yoruldum vallahi aklım karıştı:)) nepcaktım nereye koycaktım:)ama içinde çikolata olan bi tat güzel olmazmı ya enfesdir eminim ellerine sağlık canım
sa.Hicri yıl islam alemine hayırl,bereketli olsun.amin becerikli kardeşim ellerine sağlık biscotti ve elbezlerin çok güzel.çantaların zaten süper.sağlıkla kal canım.A.E.O.
elbezlerinde harika olmuş,biscottilerinde, süpersin, yazılarını ve parantezlerini de çok beğeniyorum. Sevgiler.
Bu biscottileri şimdi kalkıp yapasım var ama eşim az önce marketten geldi.şimdi fındık için yine git demeye cesaretim yok. en iyisi yarına bırakmak.ama kesinlikle tam benlik bu tarif öyle eminimki güzel olduğuna
El bezinede bayıldım sen yaparsında olmazmı
ellerine sağlık
öpüyorum.
elinize sağlık hanımefendi harika bir lezzet görünüyor
Guzelmis elbezi:)
Hayirli, mutlu bir 1430 ve 2009 dilemeye geldim.
Sevgiler
Biscotti de elbezide çok güzeller..Üstelikde bu kadar güzel sunulur anlatılır.. Her zaman diyorum bloğuna girince yüzümde güller açıyor diye..
hem biscotti hem de elbezine bayıldım.ellerine sağlık
Sevgiler
Parantez kraaliçesiiii :), tadını bilemem ama içindeki malzemeler ve görüntü bana kalk git mutfağa sende bir dene diyor. Bezinde çok şirin olmuş.
Her seferinde yazılarını gülümseyerek okuyorum. Şu an mesai arkadaşalrımda neden sabahın köründe sırıttığımı merak ediyorlardır muhtemelen :)
Elbezin daha ilk denemende harika görünüyorda, biscottiyi burdan pek anlayamadım. Yakından görmeliyim sanki :)))
Sevgiler
Leyya
hafiften patchwork esintili :)el bezi denemesi geçer not aldı benden :) askı yeri enteresan olmuş derim devam :)
veeee
2008 yılı acılarımızla, sevinçlerimizle geride kalıyor. Umarım 2009 size daha fazla umut, daha fazla sevinç ve daha fazla mutluluk getirir. MUTLU SENELER...
Veeee ziyarete geldiğimde candan tarifleri gördüğüm zaman ben mi yazmışım ne zaman yaw diyorum :))))adımdan dolayı hehehhee
Sevgilerimle
dip notus :kot çantaların ilkini yayınladım
sizi linklerime ekledim.harika bloğunuz.
elinze sağlık
Yorum Gönder