19 Ocak 2008 Cumartesi

Beni bu mistik kokular mahvetti


bugün ailecek eminönü gezisi yaptık.arada deniz aşırı seyahat ve eminönü krizim gelir..almak istediğim ama en tazesini mısır çarşısı civarında bulabileceğimi düşündüğüm bir kaç baharat(günlerdir kayserili olan minyatür hocamdan aldığım çemen tarifini yapmak için yanıp tutuşuyorum:)).. minik bir fermo ziyareti bunun dışında tezgahlardan sarkan herşeyi mıncıklayıp kurcalamak ,kuru kahveci mehmed efendinin önündeki o mistik kahve kokusunu içimin derinliklerine çekmek falan filan..en büyük zevklerimdendir.
.aynı şey baharatlar için de geçerli tabii... saniyelik zaman diliminde bile olsa hani filmlerde gördüğüm casablanka'nın o karanlık dehlizlere benzeyen ara sokaklarında yürüyüp geliyorum:))ruhuma iyi geliyor..




kakule bile aldım:))o nasıl bir aroma katar öyle, çaya hatta kahveye...




keki sevmem sanırdım.damağıma hitab eden bir keki daha evvel tatmadığımdanmış bu önyargı.
geçende pişirip olduğu gibi kursa götürdüğüm haşhaşlı-limonlu kekten pişirdim yine.demiştim ; neden iki dilim eve ayırmadım.pişmanım. diye ya:))
bu güzel gezinin ardından ne iyi giderdi? sıcacık bir bardak çay veee iki dilim limonlu haşhaşlı kek tabii kiii:))
tarifiniCenk'den den aynen alıııp buraya yapıştırıyorum;
Limonlu Haşhaş Tohumlu Kek

Malzemeler

2 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz
3 çorba kaşığı haşhaş tohumu
125 gr. tereyağı (oda sıcaklığında, yumuşamış)
1 su bardağı şeker
1/2 su bardağı krema
2 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi (2 adet limon)
4 yumurta
1/4 su bardağı ayçiçek yağı
2 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı vanilya özütü (vanilla extract)
2 çorba kaşığı reçel

Yapılışı
Fırınınızı önceden 175 C’de ısıtın. 30×10 cm’lik bir kek kalıbını yağlayın ve unlayın.
Unu, kabartma tozunu ve tuzu geniş bir kaba eleyin. Haşhaş tohumlarını ekleyip karıştırın.
Başka bir karıştırma kabında tereyağını, şekeri, kremayı ve limon kabuğu rendesini iyiçe çırpın.
Teker teker yumurtaları ekleyin ve her ekleyişte tamamen karışmasına dikkat edin.
Ayçiçek yağını, vanilyayı ve limon suyunu ekleyin ve karıştırın.
Unlu karışımı ekleyin ve bir spatula yardımıyla unlar tamamen kaybolana kadar (mümkün olduğunca az) karıştırın.
Fırında 55 dakika pişirin. Kalıptan çıkardığınız kekin tepesine reçelden sürüp soğumaya bırakın.




7 yorum:

Disalce dedi ki...

leyyam valla bir sene eşimin askerlik nedeniyle bende istanbulya yaşadım...benimde eminönü krizim tutardı....

o bir sene içinde hamileliğim geçti...hamile hamile beyazıta yürü..ordan oraya yürü....labirent gibi zaten..saatlerce yürürdüm..ne zevkli olurdu..pırtıcılara bakardım....

aman şimdi özledim..neler var acaba orada...

kekin harika görünüyor canım...ellerine sağlık..çok öpüyorum seni...

Adsız dedi ki...

yürü sen bir aşağı bir yukarı hatta mahmutpaşaya kadar yürü başka neler aldın bakayım cahil ankaarlı haftaya orda gezecek bolca
kekinde nefis olmuş
ellerine sağlık
sevgilerr

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Beni niye götürmedin abla:))) Valla haberim olsa sana bi iki şey ısmarlardım yaf..

NiNo dedi ki...

ay ozlemlerim depresti bak simdikkkkkkkkk

Tijen dedi ki...

Oh ne güzel olmuş vallahi. Bayılırım oraları gezmeye. Çok sevindim paylaştığına. (Ben de seni linklere ekliyorum, hemen, şu anda!)

Bir Anne dedi ki...

Merhaba,
Iyi ki beni ziyarete gelmissiniz, boylece sizi tanimis oldum. Soyle bir gezdim sayfanizda hemen icim isindi:)
Eminonu gezinizi gipta ile okudum. Aman bilin kiymetini Istanbul'un, ayri kalinca daha anliyor insan.
Minyatur dersi aliyor olmaniz da ayrica bir gipta edilecek nokta. Basarilar, tebrikler...
Sevgiler ve selamlar ayni zamanda:)))

Bir Anne dedi ki...

Kanki ler grubuna dahil olmak ne buyuk seref:) Pek sevindim, pek:)))

Sevgiler