31 Ekim 2009 Cumartesi

konserve yapımı,közlenmiş patlıcan salatası

közlenmiş patlıcan salatası

blogmanşetta sevgili yıldızımızın yeni yaş kaydını görünce uğrayıp kutlayayım dedim,yazıyı okuduğumdan beri gülüyorum, halihazırda karın kaslarım ağrımakta:))
unutkanlık maceralarını yazmış yıldız... onunkileri okurken kendi unutkanlığım geldi hatırıma;hadi bu da benden yıldıza gelsin;

geçende ,geçende dediğim aslında epey geçende olmuştur:))şimdi ben garaja girerken hep burnumun dikine dikine girerim,çıkarken geri geri yaklaşık beş altı manevra yapar öyle çıkarım:))eşim de sağolsun bi akşam şu kadına iyilik ediyim deyip arabayı ters çevirmiş ki bi seferde çıkabileyim..ama ne iyilik!!!

sabah çocukları okula götürmek için köstebek modumda çıktım evden,çocuklar bagaja çantalarını filan koyarken ben de herzaman açtığım kapıyı açıp yerime oturdum, ellerimi uzattım anaaaaaaaaaam!!!direksiyonum yokkk!!! o sırada dışarda hafiften bi kopuşmalar duyuyorum ama hiiç uyanmıyorum haa:))nerde layyynnn benim direksiyorum!!!!kızımın, ki kendisi harbi harbi ağırabladır ,karnını tutup yerlere doğru iki büklüm oluşunu görüyorum,o kadar kasılmış ki gülmekten..zar zor'' anneee n'apıyosun''diyor bana:))neyse uyandım sonunda ama akşamına babalarına yetiştirip beni madara etmeleri yetmezmiş gibi , şu gün olmuş hala sağlam malzemeyim onlara:)))

közlenmiş kırmızı biber

tepedeki patlıcan salatası yaz sonunda bahçeden toplayıp közlediğim patlıcanlardan mamul.yine yukarıdaki biberler de közlenip konserveleştirildikten sonra kışın tüketilmek üzere kilere yerleştirildi.

konservelerim

konserveleştirilmiş domatesler,fasulyeler,bamyalar ve patlıcanlar...konserve olayını dört beş yıldır gerçekleştiriyorum ve sonuçtan gayet memnunum.derin dondurucudan da faydalanıyorum ama konserveyi daha çok sevdiğimi itiraf etmeliyim.herhalde daha fazla uğraş gerektirdiği için:))

sanırım konservenin zamanı geçti ama nasıl yaptığımı anlatmakta fayda mülahaza ediyorum.(eh haftada bir iki draje edebi kitap yutunca böyle olacağı belliydi:))konserve yapım tekniğim kulakdolgunluklarıma eklediğim deneme yanılma tecrübeleriyle şekillenmiştir efem:))halihazırda kullandığım yöntem benim için gayet tatmin edici seviyededir...ama yeniliklere her daim açığımdır:))

konservesini yapmak istediğim sebzenin öncelikle en sağlamlarını seçtim,yıkayıp, ayıklayıp, gerekiyorsa doğrayıp ,temiz kavanozlara yerleştirdim,bamyalara limonlu su,fasulyelere sadece su,domateslere hiçbir şey eklemeden kapaklarını sıkıca kapatıp, konserve kazanıma yerleştirdim.üzerlerini 4 parmak geçecek kadar su ekleyip, yarım saat çok harlı olmayan ateşte kaynattım.(yarım saatlik kaynama süresi ,kaynama başladıktan sonraki yarım saattir unutmayınız!!)

yarım saatlik kaynama aşamasından sonra kavanozları almak için kazandaki suyun bayağı bi ılınmasını bekledim. sonra kavanozlarımı kazandan çıkarıp, bir bezin üzerine kapaklar alta gelecek şekilde yerleştirdim.veaaa asla kavanozların birbirine değmemesine özen gösterdim.nedenini hatırlayamıyorum ama bu kuralı uygulamam gerektiğine kendimi çok inandırmışım:))bu şekilde yerleştirdikten sonra yeniden üzerlerine bir mutfak örtüsü kapatıp onun altında iyice soğumalarını bekledim.budur işte:))) (Allahım yaa ben nasıl bu kadar bekleyebildim bilemiyorum:))

patlıcan ve kırmızı biberler için önceden közleme sefası!!! var ..tabii beş on kilo közlenmiş malzeme birden önünüze geldiğinde, birdahaki yıl için caydırcı sebep olabiliyorsa da kışın yiyenlerin ayy ayy ayyy!!! oyyy oyy oyy !!!ne güzel olmuşşş!!! nidaları caydırıcı sebebi rafa kaldırıyor:))

orda bir köy var...

geçen hafta köyden gelen hurmalar...cennet meyveleri...

2471

son kare bizden:))) oğlan-can ve mırmır-can:))

27 Ekim 2009 Salı

ekmek makinesinde brioche

brioche

ekmek makinesiyle birlikte ,bu arada bir evvelki postta yazdığım gibi mutfak gereçlerini hiç de sevmiyormuşum görüldüğü üzere:)))neyse...ekmek makinesiyle birlikte verilen tarifnamede nicedir gözüme çarpıyordu brioche . evvelce cafefernandoda gördüğüm tarifle elde yapmayı denemiştim ,hayli uzuuun soluklu bir macera olmuştu:))hoç onun da görseli tam bir facia!!

bu kez ekmek makinesinde denedim ve anladım ki o uuuuzun soluklu maceraya hiç gerek yokmuş..sadece şunu söyleyebilirim;bayıldık!! bayıldık!!

brioche

ekmeğin ipliğimsi dokusunu gösterebilmek için onun karnını yardım. biliyorum yine fecaat bir resim oldu:)) ama bu tür durumlar için daima yanlistemde tuttuğum cafefernando var:))onun görseli sanırım bu lezzeti anlatmaya daha muktedir ..

hmm tarifi yazmak lazım şimdi di mi? kitapçığımı kapıp geliyorum ben:))

60 ml süt
3 yumurta
140 gr tereyağ, ki o kadar tereyağı bana sürseler klodya şiffır olurdum:))
1,5 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı şeker
430 gr un ( 4,5 su bardağı gibi bişey oldu benimkisi)
1 paket instant maya

malzemeleri sırasıyla makinenin haznesine boşaltıyorsunuz..brioche ayarını seçiyorsunuz..gerisi makinenize kalmış..tamı tamına 3 saat 50 dakika sürüyor pişmesi..

11 Ekim 2009 Pazar

leyya'dan susamlı tavuk ve tefal actifry yorumu

tefal actifry

bilemiyorum bu konuda ne kadar yorum okudunuz, ben hiç okumadan gidip aldım geldim şu aleti:))gerekçem önce zamansızlık ,sonra kızımı bu yıl okula yemeksiz yazdırmamızdı.yoksa mutfakta alet kirliliğine tamamen karşıyım.elbette kullanamak isteyene saygım vardır, fakat benim favorim üzeri bomboş bir mutfak tezgahıdır herzaman.hoş bunu da kullandıktan sonra hemen yokediyorum ortalıktan:))

actifry kızartma:))

tam 15 gün oldu tefal actifryı alalı artık iki satır yazabilirim hakkında sanırsam:))öncelikle şunu belirtmek istiyorum ; bir kaşık yağla kızarttığınız patatesin görüntüsü o biçim ama tadı kesinlikle alıştığınız bol yağda kızarmış patatesin yerini tutmuyor.tabii marketlerde hazır satılan şoklanmış patatesler bunun dışında,onlar gayet lezizler, zira hazırlık aşamasında bir ön kızarma işlemine tabi tutuluyorlar ki bu da zaten yağ içerdikleri anlamına geliyor.şahsen ben bunları tüketmekten kaçındığım için (alt kat sakini deneme amacıyla vermişti o zaman tattım:))hala babanemin yöntemlerini kullanıyorum :))(en azından soyup doğramak konusunda)

actifryla ilk kızartmadan sonra yağ miktarını iki kaşığa çıkardım alıştığımız tada biraz yaklaştık diyebilirim..yakında üç de yetmez dört olsun dememek için kızartma olayını seyrelttim:)) et tavuk olayına girdim...

önce kabaklı,patatesli,havuçlu,kuşbaşı etli ve bir kaşık yağlı bir bir birrr ay ne denir ki buna kavurma mı kızartma mı!!!herneyse işte öyle birşey denedim hepsini aynı anda yerleştirdim hazneye ,30 dakika kadar pişirdim sonuç mükemmeldi diyebilirim .bütün malzemeler gayet leziz ve güzel pişmişti, afiyetle yedik.yalnız belirtmeliyim ki, eti daha evvelden soğan suyu ,zeytin yağ (bir kaşık:) ve sütle terbiye etmiştim.

susamlı tavuk

susamlı tavuk

bugün de tavuklu bir deneme gerçekleştirdim.kuşbaşı doğradığım göğüs etine biraz köri, biraz kekik ,biraz tuz ,biraz susam ve birazcık da soya sos ekledim ki bu sonuncusunu bir daha hiçbişeye katmayı düşünmüyorum açıkcası.soya sos tamamen yıllardır tariflerde görüp özendiğim, nihayet ''ay herkeste var, benim neyim eksik'' babından aldığım bir ürün:)) bir kaç kez salataya filan katmıştım pek anlamadık, yedik. ama bugün tavukta sevmedim..yok !!cixx!! bi daha kullanmayacağım!!!tmm konuya dönüyorum yukarıda saydığım malzemeleri tavuk etiyle harmanlayıp actifryın haznesine yerleştirdim, 30 dakika pişti..

susamlı tavuk

görüntü gayet tatmin ediciydi tadı da öyle,herşeye rağmen:)).. oldukça güzel kızarmıştı.

anlaşılan tefal actifry ile et,tavuk ,ve onlarla yapılan ortaya karışık tarzında yemekler gayet tatmin edici, fakat esas reklam malzemesi olarak kullanılan patates amaca ulaşmamış .

başta zamansızlık nedeniyle aldım demiştim ya;eğer patates kızartmak yerine yukarıda bahsettiğim tarzda yemekleri tercih ederseniz hakikaten zamandan oldukça tasarruf edebilirsiniz, çünkü dilediğiniz malzemeyi katıp karıştırıp hazneye boşaltmanız ve zamanlayıcıyı ayarlamanız yeterli .kendi kendine karıştırıyor, pişiriyor süre bittiğinde sizi çağırıyor:))yok ben patates kızartacağım derseniz benden size bir bilgi:
1 kg patatesi tam kırk dakikada kızartıyor.

son not; bahse konu olan tavuk yemeğini bir teflon tavada da gayet rahatlıkla pişirebilirsiniz.ben şimdilik okuldan gelir gelmez yarım saat içerisinde ne kadar iyi bir sofra hazırlayabilirimin peşinde olduğumdan bu denemeleri gerçekleştiriyorum.eğer bu okul olayına bulaşmamış olsaydım ,böyle bir ürünü bu kadar hevesle alır mıydım..bilemiyorum doğrusu..ayyy amma uzatmışım. sağlıcakla kalın:))